Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τι πρεπει να κανω μετα τη θεραπεια για το demodex; Η περιπτωση του Θανου

 Ο Θάνος είναι 52 ετών, καθηγητής,  ο οποίος παράλληλα ασχολείται με τον αθλητισμό και έχει ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρ' ότι φορά τα κατάλληλα γυαλιά πρεσβυωπίας είχε πρόβλημα στη κοντινή όραση.

Συγκεκριμένα, θάμπωνε όταν διάβαζε, δάκρυζε, ένοιωθε σα να έχει "σκουπιδάκια" στο μάτι του και πολλές φορές είχε αρκετές  εκκρίσεις (τσίμπλες).

Κατά την εξέταση στο  Οφθαλμολογικό Κέντρο  μας , διαπιστώθηκε η ύπαρξη του παρασίτου demodex folliculirum στις βλεφαρίδες του.

Συστήθηκε αγωγή τόσο στο Οφθαλμολογικό Κέντρο όσο και στο σπίτι του.

 Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών επιτεύχθηκε η εξ' ολοκλήρου αφαίρεση των παρασίτων.



Συστήθηκε η επανεξέταση του Θάνου μετά από 30 ημέρες για τη περίπτωση υποτροπής της νόσου από τη παραμονή κάποιων ωών του παρασίτου.

 Ο ασθενής όμως, παρέλειψε το προκαθορισμένο ραντεβού του, επαναπαυμένος από την ολοκληρωτική απαλλαγή από τα συμπτώματα για τα οποία και είχε προσέλθει στο Οφθαλμολογικό Κέντρο καθώς επίσης και λόγω του έντονου φόρτου εργασίας και δραστηριοτήτων του.

 Μετά από τρεις μήνες τα αρχικά συμπτώματα του Θάνου επανεμφανίστηκαν, σε μικρότερο βαθμό, λόγω του ότι εκκολάφθηκαν κάποια από τα αβγά demodex.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι  χαρακτηριστική σε ότι αφορά την οριστική απαλλαγή από το παράσιτο.

Ο θεράπων ιατρός συνιστά συγκεκριμένη εξατομικευμένη αγωγή σε κάθε ασθενή όπου αυτή είναι αποτελεσματική μόνο μετά από τη πλήρη συνεργασία του ασθενή με τον ιατρό και πιο συγκεκριμένα, με το να ακολουθεί ο πάσχων πιστά τις οδηγίες που συντελουν στη ταχύτερη και πλήρη ίαση του.

Συμπέρασμα: 

Η απαλλαγή μας από το παράσιτο Demodex απαιτεί την καλή συνεργασία του ασθενούς και την σωστή τήρηση των οδηγιών του ιατρού, τόσο κατά την διάρκεια της κύριας φάσης της θεραπείας όσο και κατά το follow up.