Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟ

   Το μικροσκοπικό έντομο είναι καρφωμένο με το κεντρί του στο μέσον του κάτω βλέφαρου

Ο Ανδρέας χρησιμοποιεί την μοτοσυκλέτα του πολλές ώρες την ημέρα. Είναι πολύ προσεκτικός στην οδήγηση και φορά πάντα κράνος.
Μόνο που η προστατευτική ζελατίνα του κράνους αισθάνεται ότι του εμποδίζει την ορατότητα και έτσι δεν την χρησιμοποιεί.
Χθες βίωσε μια δυσάρεστη κατάσταση. 
Αισθάνθηκε ένα αιφνίδιο πόνο στο κάτω βλέφαρο του Αριστερού Οφθαλμού. 
Όταν πήγε στο σπίτι του διαπίστωσε ένα πρήξιμο στην περιοχή που πονούσε.
Έκανε κομπρέσες με χλιαρό χαμομήλι και αισθάνθηκε καλύτερα.
Την άλλη μέρα το πρωϊ διαπίστωσε ότι το οίδημα είχε μεγαλώσει και ήταν πιο έντονος ο πόνος. Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα χειροτέρευαν.

Ο Ανδρέας τηλεφώνησε στη γραμματεία του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και κανονίστηκε ένα έκτακτο ραντεβού λόγω της επειγότητας του προβλήματος.
Αφού πήραμε ένα πλήρες και λεπτομερές ιστορικό προχωρήσαμε στην κλινική εξέταση όπου διαπιστώθηκε στην εξέταση με την ψηφιακή σχισμοειδή λυχνία η ύπαρξη ενός μικροσκοπικού μαύρου εντόμου το οποίο ήταν καρφωμένο με το κεντρί του στο κάτω βλέφαρου και μάλιστα στο σημείο του πόνου.

Είχε δημιουργηθεί ένα έντονο τοπικό οίδημα και παρατηρήθηκαν σημεία φλεγμονής.
Το έντομο αφαιρέθηκε με προσοχή ώστε να μην παραμείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα, η περιοχή καθαρίστηκε και δόθηκαν οδηγίες καθώς και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ανδρέας στάθηκε τυχερός γιατί για ένα εκατοστό το έντομο θα μπορούσε να μπεί στον βολβό του ματιού και να του προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη βλάβη.

Είναι λοιπόν προφανές ότι όσο και αν δεν μας βολεύει το κράνος ή και η προστατευτική ζελατίνα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία μας καραδοκούν

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από αυτό ακριβώς  το περιστατικό


Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες διακρίνεται σε μεγέθυνση το έντομο καρφωμένο στο κάτω βλέφαρο   


Με μια ειδική λαβίδα μικροχειρουργικής προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το έντομο χωρίς να παραμείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα


Η προσπάθεια μας ήταν επιτυχημένη. Διακρίνεται στη λαβίδα μας ολόκληρο το έντομο. Μπορείτε να δείτε το κεντρί στο πίσω μέρος του εντόμου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία.

Στην παραπάνω φωτο βλέπουμε την φλεγμονώδη αντίδραση που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα του εντόμου και που αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη αγωγή.

Το κείμενο έγραψε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser

Τα οφθαλμολογικά ιατρεία μας:
Αθήνα, Καυταντζόγλου 8, Πατήσια
Κηφισιά, Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά
τηλ. 210 2011933, 6946738344