Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Είναι γνωστό ότι  η ρευματοειδής αρθρίτις μπορεί να επηρεάσει το μάτι

 Όσο και αν από πρώτη ματιά φαίνεται άσχετη η σύνδεση μεταξύ αρθρώσεων, οστών και οφθαλμού, εν τούτοις υπάρχει στενή σχέση. Τούτο οφείλεται στο ότι ένα τμήμα των ιστών που σχηματίζουν τον οφθαλμό έχει κοινή καταγωγή με τμήματα των αρθρώσεων.                                               

Μια σημαντική  καταστάση του ματιού που μπορεί να συνδέεται άμεσα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η Ξηροφθαλμία

Περισσότερο από μισό αιώνα οι Οφθαλμίατροι χρησιμοποιούσαν τον όρο Ξηροφθαλμία (Ξηρός Οφθαλμος ή Dry Eye syndrome) για να περιγράψουν μια σειρά καταστάσεων κατά τις οποίες ο οφθαλμός δεν είχε αρκετά σε ποσότητα ή ποιότητα δάκρυα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πάσχων να εμφάνιζε μια δυσκολία στην καθημερινότητα του. Τα κύρια συμπτώματα είναι δυσφορία, ερυθρότητα των ματιών, αίσθηση ξένου σώματος, θολή όραση κα. Για την διάγνωση της ξηροφθαλμίας κάνουμε διάφορα τεστ. Ένα από αυτά είναι το Schirmer test - Σίρμερ τεστ                     


Εκτός από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, στις μέρες μας έχει πλέον καταδειχθεί ότι η κύρια αιτία της ξηροφθαλμίας είναι η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων του ματιού. 
Για πάνω από το 80% των ασθενών που πάσχουν από τα παραπάνω συμπτώματα η αιτία βρίσκεται στην Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων - ΔΜΑ (Meibomian Gland Dysfunction - MGD) 

Στο βίντεο που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε πως λειτουργούν αυτοί οι αδένες και πόσο χρήσιμοι είναι για την λειτουργία της όρασης και την καλή υγεία των Οφθαλμών μας.
Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;

Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι  κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω απο τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.
Υπολογίζεται ότι είναι  περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο.
Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών
Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων
εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την  ακεραιότητα του φιλμ της δακρυικής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum,  είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.

'Ενα άλλο τεστ που καταδεικνύει την ύπαρξη ξηροφθαλμίας και την καλή ή μη λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων είναι το BUT testΗ ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών   εξασφαλίζει την καθαρή όραση.
Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεϊνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων. Αυτό αποδεικνύει και τον  πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ασθενείς που πάσχουν από Δεμοδίκωση (προσβολή από Demodex) 

   
Μια άλλη πάθηση που πολλές φορές συνυπάρχει με την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το Σύνδρομο Sjogren (δείτε εδώ:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SJOGREN ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ)Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα και εμφανίζετε ξηροφθαλμία, πόνο στο μάτι, ερυθρότητα, θάμβος οράσεως, μυιοψίες (να βλέπετε μυγάκια), φωτοφοβία τότε πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας. 
Επίσης ορισμένα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (πχ Plaquenil, κορτιζόνη κα ), επηρεάζουν τον οφθαλμό και είναι αναγκαία η τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση .

e-mail: vaspap2010@gmail.com 

 


ΠΗΓΗ:biolaser.gr


Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser Βασίλη Παπαδόπουλου 

Καυτατζόγλου 8 - Πατήσια τηλ: 210 2011933, 6946738344