Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΦΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ

Είναι γνωστό ότι την άνοιξη φουντώνουν οι αλλεργίες. 
Ένα σημαντικό μέρος αυτών κατέχουν οι προσβολές των οφθαλμών με την μορφή της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Όμως, στις μέρες μας, τα προβλήματα των ματιών μας με αλλεργικό υπόβαθρο μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή.
Υπεύθυνη σε αυτό είναι η αλοένα και αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και οι συνθήκες διαβίωσής μας ιδιαίτερα όσων μένουμε στις μεγάλες πόλεις.

Είναι συνηθισμένη η εικόνα ασθενών που επισκέπτονται το Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser   με μάτια κόκκινα, δακρυσμένα με αίσθημα ξένου σώματος και φαγούρα.
Το ζητούμενο είναι ότι αρκετοί από τους ασθενείς μας, παρά τα χορηγούμενα αντιαλλεργικά κολλύρια ακόμα και αντιαλλεργικα χάπια, βρίσκουν μικρή μόνο βελτίωση.

Από παρατηρήσεις που κάναμε βρήκαμε ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από το παράσιτο Demodex και που τα συμπτώματα επιδεινώνονται την άνοιξη.
Η επίδραση της γύρης δρα επιβαρυντικά στα οφθαλμικά  συμπτώματα των πασχόντων από demodex (δεμοδίκωση).
Από την άλλη η ίδια η ύπαρξη του demodex μπορεί να δημιουργήσει αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά και βλεφαρίτιδες.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παράσιτα δεν έχουν πρωκτό για να απελευθερώνουν σιγά σιγά τα υποπροϊόντα της πέψης τους.
'Οταν τα παράσιτα demodex ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους πεθαίνουν με μια μικρή "έκρηξη" απελευθερώνοντας όλα μαζί τα τοξικά περιεχόμενα του πεπτικού τους σωλήνα που βρίθουν από ακαθαρσίες και βακτηρίδια.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει υπάρχουσα αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή και βλεφαρίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση επίμονης αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που δεν θεραπεύεται με κολλύρια πρέπει ο ασθενής να εξετάζεται από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για την πιθανή ύπαρξη του παρασίτου demodex.

Στο Πρότυπο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Demodex κάνουμε την απαραίτητη εξέταση για τον εντοπισμό του παρασίτου και ακολούθως, εφόσον η εξέταση αποβεί θετική για την ύπαρξη του παρασίτου, προχωρούμε στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Βασίλης Παπαδόπουλος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser