Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ξηροφθαλμία.

Η ξηροφθαλμία ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς, νέους και ηλικιωμένους. Αυτή η εξαιρετικά συχνή κατάσταση οφείλεται σε ανεπάρκεια μιας ή περισσοτέρων από τις στιβάδες των δακρύων.

Το στρώμα των δακρύων αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (ελαιώδη), τη μεσαία (υδαρή) και την εσωτερική (βλεννώδη).

Το ξηρό μάτι προκαλεί συχνά το αίσθημα της ενόχλησης, με χαρακτηριστικά ξηρότητα, φαγούρα, κοκκινίλα και δακρυσμένα μάτια. Επίσης η όραση μας είναι πολλές φορές θολή.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση δακρύων γιατί ο ερεθισμός δημιουργεί την αίσθηση άμμου στο μάτι και έτσι δημιουργείται δακρύρροια προκειμένου να ξεπλυθεί το μάτι.                 

Πολλές είναι οι αιτίες της ξηροφθαλμίας.

 Μια από αυτές είναι η ηλικία. Οι αδένες και τα κύτταρα που παράγουν τα δάκρυα απλά εξαντλούνται. 
Η αφυδάτωση του σώματος επίσης προκαλεί ξηροφθαλμία. Αυτό προκαλείται κυρίως στους νέους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης  και που γυμνάζονται και διασκεδάζουν χωρίς να πίνουν αρκετό νερό. 
Μερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Sjogren ή ρευματολογικές παθήσεις ή παθήσεις του θυρεοειδούς προκαλούν επίσης ξηροφθαλμία, κυρίως σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Πρωινή ξηροφθαλμία προκαλείται από μη καλό κλείσιμο των βλεφάρων στον ύπνο.

Ένα πολύ συχνό αίτιο ξηροφθαλμίας είναι η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, που παράγουν το λιπαντικό των ματιών.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρέθηκε σαν αίτιο που προκαλεί αυτή τη δυσλειτουργία η προσβολή μας από το παρασιτικό άκαρι Demodex. Αυτή η κατάσταση πολύ συχνά προκαλεί και αυξομειώσεις της όρασης μας.

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν δυσανεξία βάζοντας τους φακούς επαφής τους μπορεί να έχουν ξηροφθαλμία.

 Η ανακούφιση από την ξηροφθαλμία εξαρτάται από την ανεύρεση του αιτίου, γι’ αυτό κάνουμε διάφορα test (Σίρμερ test I και II, BUT  test  κ.λ.π.), χρησιμοποιούμε κολλύρια, αλοιφές ή και κλείσιμο με ειδικές τάπες των δακρυϊκών σημείων.
 Το μεγάλο ερώτημα είναι: Μπορούν τα υποκατάστατα των δακρύων (σταγόνες, τζελ, αλοιφές κλπ) να λύσουν το πρόβλημα;
Η απάντηση είναι: Όχι.
Όλες αυτές οι θεραπείες, όσο σημαντική και να είναι η βοήθεια τους στη βελτίωση του προβλήματος, δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Πρωταρχικής σημασίας είναι η εξεύρεση της αιτίας της νόσου και η θεραπεία της.
Η φαρμακολογία δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη φύση.
 
Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η όλο και πιο συχνή αποκάλυψη μιας βασικής αιτίας της ξηροφθαλμίας (dry eye) που είναι η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων.
Στη φωτογραφία βλέπετε μια περίπτωση θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτής της Δυσλειτουργίας όπου "καθαρίζουμε" τους Μεϊβομιανούς αδένες από το κηρώδες παθολογικό έκκριμα επιτρέποντας την παραγωγή του φυσιολογικού ελαιώδους λιπαντικού προϊόντος.