Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ COMPUTER VISION SYNDROME (CVS)


                                 

Θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν μια μάστιγα της εποχής μας για τους ανθρώπους που εργάζονται μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 Εμφανίζεται προς το τέλος μιας πολύωρης κουραστικής μέρας στο γραφείο ή και στο σπίτι μπροστά στο PC. Ερεθισμένα μάτια, που είναι στεγνά, κόκκινα, δακρυσμένα με θολή όραση, με πόνους στην πλάτη και βάρος στο κεφάλι είναι λίγα από τα συμπτώματα του CVS (Computer Vision Syndrome) .
                         
Η κατάσταση αυτή γνώρισε θεαματική αύξηση των πασχόντων λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού των ατόμων που εργάζονται μπροστά σε
computer. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι χαρακτήρες γραμμάτων και εικόνων στο PC σχηματίζονται από pixels αντί για συμπαγείς χαρακτήρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια να χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να διακρίνουν ένα κείμενο σε ένα κομπιούτερ από ότι σε ένα τυπωμένο έντυπο. 

Αυτό προκαλεί έντονο ερεθισμό και κούραση στα μάτια. 
Άλλη αιτία είναι το ότι η οθόνη του PC δημιουργεί ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιδεινώνει την ξηροφθαλμία , που ούτως η άλλως προκαλείται από την πολύωρη εργασία στο PC
Μια σημαντική παράμετρος που δημιουργεί ενοχλήσεις κατά την χρήση των Η/Υ  είναι  η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων.  Σε αυτήν αποδίδεται μεγάλο μέρος των ενοχλήσεων μας στη χρήση Η/Υ ή και των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται πλέον σαν Η/Υ τσέπης.

Επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται, από την πολύωρη στάση μας μπροστά στο PC, στον αυχένα, την πλάτη ή τους καρπούς των χεριών επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Βέβαια, τα προβλήματα αυτά πολλές φορές υποκρύπτουν την ύπαρξη και άλλων προβλημάτων. Για παράδειγμα διαθλαστικές ανωμαλίες όπως ο αστιγματισμός , η μυωπία, η υπερμετρωπία μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν το CVS (Computer Vision Syndrome).
Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η Ανεπάρκεια σύγκλισης των ματιών. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου τα μάτια δεν μπορούν να συγκλίνουν σωστά όταν εργάζονται σε κοντινή απόσταση.
Επίσης οι πονοκέφαλοι μπορεί να υποκρύπτουν και κάποια άλλη παθολογική κατάσταση ( πχ αναιμία , υπέρταση κλπ).

Γι' αυτό οι πάσχοντες από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει εκτός από τις   οδηγίες που θα δώσουμε να απευθύνονται πρώτα και κύρια στον οφθαλμίατρο, για τον εντοπισμό και την ενδεχόμενη θεραπεία της αιτίας πρόκλησης του προβλήματος.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το CVS: 
1. Να κάνετε σύντομα διαλείμματα (περίπου 5 λεπτά κάθε μισή ώρα) όταν έχετε πολύ δουλειά μπροστά στην οθόνη του computer.
2. Στο σύντομο αυτό διάλειμμα να κοιτάτε μακριά αν είναι δυνατό από το παράθυρο του χώρου που εργάζεστε.
3. Κρατείστε κλειστά τα μάτια για λίγα λεπτά της ώρας τεντώνοντας τα χέρια και το σώμα σας και αφού σηκωθείτε από την καρέκλα σας για να ξεμουδιάσετε.
4. Η οθόνη του PC να είναι περίπου 50 εκατοστά από τα μάτια σας.
5. Να αποφεύγετε τις αντανακλάσεις άλλων φωτεινών πηγών πάνω στην οθόνη σας.
6. Πίνετε άφθονο νερό, ιδίως αν εργάζεστε , σε κλιματιζόμενο χώρο.
7. Να ρίχνετε συχνά τεχνητά δάκρυα, κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά, στα μάτια σας.
8. Χρησιμοποιείτε καθημερινά, πρωί και βράδυ, έναν καθαριστικό αφρό για να καθαρίζετε την περιοχή των βλεφάρων και το πρόσωπο σας. Ένα τέτοιο προϊόν είναι  ο Αφρός της Doctors Family ο οποίος είναι πού φιλικός για την περιοχή των ματιών σας.
9. Κλείστε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο σας για να ελέγξετε τα μάτια σας και στην εξέταση  αυτή να συμπεριληφθεί έλεγχος διαθλαστικός, για ξηροφθαλμία καθώς και ορθοπτική μελέτη για την ύπαρξη ανεπάρκειας συγκλίσεως.

ΠΗΓΗ:  http://www.biolaser.gr/index.php?instance=article&id=82