Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΠΟΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ - SMARTPHONE, TABLET, VIDEO GAMES, LAPTOP, PC ΣΤΗ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει εύκολη τη ζωή μας σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.
Η συχνή και παρατεταμένη χρήση κινητών, όχι μόνο για να τηλεφωνήσουμε, αλλά σαν μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής χεριού, έχει γίνει σχεδόν απαραίτητο αξεσουάρ στα περισσότερα άτομα, ακόμα και μικρής ηλικίας.
Η χρήση αυτή, όμως δεν έχει μόνο θετικά αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία που σχετίζονται με την υγιεινή των ματιών μας.
Εκτός από την κοπιωπία (κούραση των ματιών) που προοκαλείται έχουμε και μια άλλη σημαντική επίπτωση.
Τα άτομα που είναι προσηλωμένα πολλή ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές ξεχνούν , λόγω της απορρόφησης στην ασχολία τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.
Αυτό προάγει την ξηροφθαλμία καθώς αφενος δεν επαλείφεται τακτικά ο κερατοειδής με το ευεργετικό δάκρυ και αφετέρου μειώνεται η παραγωγή του πολύτιμου, για την λίπανση των οφθαλμών, σμήγματος που παράγονται από τους Μεϊβομιανούς αδένες.
Το σμήγμα αυτό που παράγεται από τους παραπάνω αδένες εκθλίβεται και έτσι λιπαίνει τα μάτια μας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την πίεση που ασκούν αυτά στους εκφορητικούς πόρους των αδένων.
Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών στην ξηροφθαλμία και η συμμετοχή τους στην επιδείνωση του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων.

Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν γύρω τους ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιτείνει την ξηροφθαλμία. Επίσης όταν αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε κλιματιζόμενους χώρους, η ξηροφθαλμία επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Άτομα, επομένως, που κάνουν έντονη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας (λαπτοπ, smartphones, tablets, Η/Υ κλπ) πρέπει να μην ξεχνούν να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους, να κάνουν διαλείμματα στη χρήση και αν χρειαστεί να ενσταλλάζουν τεχνητά δάκρυα. 

Διαβάστε επίσης:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, Demodex - ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ