Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΕΧΕΤΕ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ;

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος *
 
Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι  η ξηροφθαλμία σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με το μακιγιάζ των γυναικών.
Παρατηρήθηκε ότι ιδιαίτερα τα άτομα που δεν ήταν σχολαστικά με το να αφαιρούν το μακιγιάζ από τα μάτια τους κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, εμφάνιζαν προβλήματα στα μάτια, όπως ξηροφθαλμία, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι ο γενικός πληθυσμός.
Αυτό οφείλεται στο ότι η μάσκαρα, το μολύβι και τα άλλα υπολείμματα του μακιγιάζ, μπορεί να φράξουν τα στόμια των Μεϊβομιανών Αδένων που λιπαίνουν τα  μάτια μας και προάγουν την ξηρότητα των ματιών.


Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;
Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω απο τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.

  Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο. Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυικής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.
Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση. Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεϊνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων. Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ασθενείς που πάσχουν από Δεμοδίκωση (προσβολή από Demodex)
 
 ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπευτική αντιμετώπιση χρειάζεται επιμονή και υπομονή τόσο από τον ασθενή όσο και από τον θεράποντα Οφθαλμίατρο.
 

Στην φωτογραφία φαίνεται το αρχικό αποτέλεσμα της θεραπείας που εφαρμόσαμε στον ασθενή μας, με τους αποφραγμένους μεϊβομιανούς αδένες στο άνω  βλέφαρο. Δείτε το παχύρρευστο υγρό, σαν οδοντόπαστα, που εκρέει από τους πόρους των αποφραγμένων αδένων, μετά τους κατάλληλους χειρισμούς μας. Η κανονική υφή του εκκρίματος θα έπρεπε να είναι λεπτόρρευστη, διαυγής και ελαιώδης. Οι θεραπευτικές συνεδρίες συνεχίστηκαν μέχρις ότου αποκαταστάθηκε πλήρως η καλή λειτουργία των αδένων.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Οι κυρίες που ξεχνούν να καθαρίσουν τα μάτια τους από τα υπολείματα του μακιγιάζ των ματιών, πρέπει να αλλάξουν συνήθεια γιατί σύντομα θα βιώσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα του φραξίματος των στομίων των Μεϊβομιανών Αδένων και της Ξηροφθαλμίας που θα ακολουθήσει. 
Με ένα σχολαστικό καθαρισμό των ματιών, πριν πέσουν για ύπνο, θα σώσουν και την υγεία τους και θα προστατευθούν από την δαπάνη της θεραπευτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

  
* Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος.
Διευθύνει το Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΖΙΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, απευθυνθείτε στο
 Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser,  Καυταντζόγλου 8 στα Πατήσια , 210 2011933, 6946738344
www.biolaser.gr