Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Πως μεταδιδεται το παρασιτο demodex;

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έρχονται στο Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Demodex του Οφθαλμολογικού Κέντρου Biolaser θέτουν το ερώτημα: "Πως κόλλησα αυτό το παράσιτο; "
Πολλοί από αυτούς που είναι ήδη ενημερωμένοι ότι το παράσιτο demodex μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο, το σκύλο ή τη γάτα, συμπληρώνουν: "...μα εγώ δεν εχω ούτε σκύλο ούτε γάτα".
Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας.
Δύο είδη παρασίτων demodex βρίσκονται στον άνθρωπο: το demodex folliculorum που ζει στους θυλάκους των τριχών μας (κυρίως στις βλεφαρίδες και τα φρύδια) και το demodex brevis το οποίο ζει στους σμηγματογόνους αδένες (κυρίως του προσώπου και των ματιών).
Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε είναι ταυτόσημα τόσο στην επαφή μας με τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλο και γάτα) οσο και με τους συνανθρώπους μας.

 Αυτά περιλαμβάνουν
 1. καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου μας, και 
2. ατομική χρήση ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτες, μαξιλάρια, βούρτσες μαλλιών, καλλυντικά ματιών  κ.α).

Είναι εντυπωσιακό, πόσοι πολλοί ασθενείς πάσχουν απο επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, χαλάζια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις λόγω προσβολής από Demodex.
Να μη παραλείπουμε σε περιπτώσεις επίμονων ερεθισμών των ματιών μας και της γύρω περιοχής, να επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο μας ο οποίος θα μας υποδείξει εφόσον υπάρχουν ενδείξεις να προσχωρήσουμε σε  διαγνωστική εξέταση και θεραπεία για demodex.

Στα Πρότυπα Κέντρα θεραπείας demodex, βλεφαρίτιδας, ξηροφθαλμίας και χαλαζίων διαθέτουμε τα μέσα και την ιατρική γνώση μαζί με συσσωρευμένη εμπειρία για την διάγνωση και θεραπεία των καταστάσεων αυτών. 
Θα μας βρείτε:
Αθήνα, Καυταντζόγλου 8, Πατήσια
Κηφισιά, Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά
210 2011933, 6946738344
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.demodex.gr