Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ DEMODEX

Όπως, ίσως, σας είναι γνωστό, υπάρχουν δύο είδη παρασιτικών ακάρεων Demodex που προσβάλλουν τον άνθρωπο και δημιουργούν πολλές φορές σημαντικά προβλήματα υγείας.

Τα δύο αυτά είδη είναι το Demodex Brevis και το Demodex Folliculorum.
Και τα δύο αυτά είδη προσβάλλουν τόσο το δέρμα του προσώπου, όσο και τους οφθαλμούς καθώς και άλλες περιοχές του σώματος.  Τα ίδια στελέχη παρασίτων προσβάλλουν επίσης τις γάτες και τους σκύλους.

Ένα συνηθισμένο  ερώτημα  που μας θέτουν οι ασθενείς μας, όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη προσβολής τους από το Demodex, είναι πως θα εμποδίσουν την επαναμόλυνση τους από τα μαξιλάρια, τις μαξιλαροθήκες, τις πετσέτες και γενικά τα κλινοσκεπάσματα.

Η απάντηση είναι σχετικά απλή αλλά χρειάζεται επιμονή και υπομονή στη καθημερινή υγιεινή.
Όταν πλένουμε τα μάτια μας και το υπόλοιπο πρόσωπό μας, με τον ειδικό αφρό που θα μας συστήσει ο Οφθαλμίατρος, πρέπει να σκουπιζόμαστε με ένα μαλακό απορροφητικό χαρτί και όχι με πετσέτα. Καλό είναι να σκουπίζουμε κάθε μάτι με διαφορετικό χαρτί. Τα χαρτιά αυτά είναι σκόπιμο να τα πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια για να μην γίνεται διασπορά των παρασίτων και έτσι επαναμόλυνση.
Επειδή το παράσιτο Demodex μπορεί να προσβάλλει και τα μαλλιά μας πρέπει να χρησιμοποιούμε για το λούσιμο ένα σαμπουάν που θα εμπεριέχει Tea tree oil.
Ο οφθαλμίατρος ή ο δερματολόγος θα είναι αυτός που θα μας συστήσει το κατάλληλο σκεύασμα.
Αν έχουμε κατοικίδια ζώα πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κυρίως να μην επιτρέπουμε στα αγαπημένα μας ζώα να ανεβαίνουν στα κρεββάτια μας και τα μαξιλάρια.
Σε κάθε επαφή με τις γάτες ή το σκύλο μας θα πρέπει μετά να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας.



Εκτός των άλλων συμβουλών υγιεινής και θεραπείας πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής:
  • Βάζουμε στο πλυντήριο σε πρόγραμμα με ψηλή θερμοκρασία
  • Τοποθετούμε ένα υγρό απορρυπαντικό όσο το δυνατό απαλλαγμένο από χημικά αρώματα και μαλακτικά
  • Μαζί με το απορρυπαντικό βάζουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου (Tea tree oil) το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο ή σχετικά καταστήματα που διαθέτουν αιθέρια έλαια καλής ποιότητας.
  • Τοποθετούμε το πολύ δύο μαξιλάρια και τις μαξιλαροθήκες αφού τις έχουμε βγάλει από  τα μαξιλάρια
  • Το ίδιο κάνουμε σε κάθε πλύση και των υπολοίπων πετσετών και κλινοσκεπασμάτων
  • Αλλάζουμε και πλένουμε καθημερινά τις μαξιλαροθήκες και μια φορά την εβδομάδα τα μαξιλάρια.
  • Στεγνώνουμε όλα τα παραπάνω πολύ καλά και κατά προτίμηση στον ήλιο και τον αέρα ή αν δεν γίνεται αλλιώς στο στεγνωτήριο
 Μια συνηθισμένη ερώτηση που υποβάλλουν οι γυναίκες ασθενείς μας που προσέρχονται στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX είναι:

Γιατρέ μπορώ να χρησιμοποιώ άφοβα τα καλλυντικά μου, να βάζω σκιές, μάσκαρα και μέικ απ, ενώ πάσχω από Demodex;


Η απάντηση μας είναι στερεότυπη: Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση καλλυντικών των ματιών και της δεμοδίκωσης ( έτσι ονομάζεται η νόσος που προκαλεί το παράσιτο Ντέμοντεξ).

Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό εξηγούμε τα παρακάτω:

Πρώτα από όλα πρέπει να δείξουμε ότι η υπερβολική ποσότητα ή και η κακή ποιότητα καλλυντικών των οφθαλμών αφενός ευνοεί το πολλαπλασιασμό του demodex, αφετέρου παρεμποδίζει τη σωστή θεραπεία.


Είναι πολύ συνηθισμένο  να αγωνιζόμαστε να ξεχωρίσουμε τα παράσιτα στις ρίζες των βλεφαρίδων κάτω από στρώματα μάσκαρα και άλλων συστατικών μακιγιάζ. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στην αμέλεια των ασθενών να αφαιρούν το μακιγιάζ  με σχολαστικό τρόπο πριν τον νυκτερινό ύπνο.


Κάτω από το μακιγιάζ όχι μόνο τα παράσιτα demodex κάνουν γιορτή αλλά τα συστατικά του μακιγιάζ φράσσουν τα στόμια των αδένων που λιπαίνουν τα μάτια (Μεϊβομιανοί αδένες) με αποτέλεσμα επιδείνωση της συνήθως συνυπάρχουσας ξηροφθαλμίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι  ορισμένα συστατικά του μακιγιάζ είναι τοξικά για τους ασθενείς με ξηροφθαλμία και αυτό αποτελεί μια ακόμη επιβάρυνση στην υγεία των ματιών του πάσχοντος.


Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι πάσχουσες από Demodex   έχουν επιμολύνει τις συσκευασίες του μακιγιάζ τους με τα παράσιτα. Άρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης.


Τα καλλυντικά θα πρέπει να  πεταχτούν και να σταματήσουμε το μακιγιάζ καθ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλιώς δεν θα μας μείνει βλεφαρίδα για βάψιμο, μιας και τα demodex προκαλούν πτώση των βλεφαρίδων.

Όταν ο γιατρός, μας επιτρέψει να κάνουμε πάλι μακιγιάζ στα μάτια μας τότε θα το κάνουμε με εντελώς καινούρια, αχρησιμοποίητα, καλλυντικά.


Κάτι που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι να μην δανείζουμε ή δανειζόμαστε καλλυντικά ματιών σε φίλους και γνωστούς. Αν το κάνουμε μπορεί να μας μεταδώσουν ή να τους μεταδώσουμε το παρασιτικό άκαρι Demodex.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 210 2011933 και 6946 738344 

Που θα μας βρείτε:
Αθήνα: Καυταντζόγλου 8, Πατήσια
Κηφισιά: Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά