Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΚΡΟΣ 30ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΦΗΚΑΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο: 

"Ενας 30χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου από τσίμπημα σφήκας. Ο 30χρονος μετά το τσίμπημα υπέστη αλλεργικό σοκ και δύο καρδιακές ανακοπές, ενώ το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που έσπευσε για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες για να τον κρατήσει στη ζωή. 
Ο άνδρας ειδοποίησε μόνος του το ΕΚΑΒ καθώς γνώριζε ότι ήταν αλλεργικός ενώ έκανε και μόνος του ένεση αδρεναλίνης την οποία είχε μαζί του. Από τον προφήτη Ηλία έφτασε με ιδιωτικό όχημα μέχρι τον Άγιο Ιωάννη Χωστό και εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη δύο καρδιακές ανακοπές και έγινε προσπάθεια αναζωογόνησής του, ωστόσο τελικά φτάνοντας στο νοσοκομείο κατέληξε.  
Ο 30χρονος υπέστη το τσίμπημα της σφήκας λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ βρισκόταν σε αγροτική περιοχή. "

Ας θυμηθούμε το περιστατικό ενός άλλου νεαρού άνδρα, πολύ πιο τυχερού, που πρσήλθε στο Οφθαλμολογικό μας Κέντρο μετά από τσίμπημα μικρής σφήκας:

 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟ

   Το μικροσκοπικό έντομο είναι καρφωμένο με το κεντρί του στο μέσον του κάτω βλέφαρου

Ο Ανδρέας χρησιμοποιεί την μοτοσυκλέτα του πολλές ώρες την ημέρα. Είναι πολύ προσεκτικός στην οδήγηση και φορά πάντα κράνος.
Μόνο που η προστατευτική ζελατίνα του κράνους αισθάνεται ότι του εμποδίζει την ορατότητα και έτσι δεν την χρησιμοποιεί.
Χθες βίωσε μια δυσάρεστη κατάσταση. 
Αισθάνθηκε ένα αιφνίδιο πόνο στο κάτω βλέφαρο του Αριστερού Οφθαλμού. 
Όταν πήγε στο σπίτι του διαπίστωσε ένα πρήξιμο στην περιοχή που πονούσε.
Έκανε κομπρέσες με χλιαρό χαμομήλι και αισθάνθηκε καλύτερα.
Την άλλη μέρα το πρωϊ διαπίστωσε ότι το οίδημα είχε μεγαλώσει και ήταν πιο έντονος ο πόνος. Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα χειροτέρευαν.

Ο Ανδρέας τηλεφώνησε στη γραμματεία του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και κανονίστηκε ένα έκτακτο ραντεβού λόγω της επειγότητας του προβλήματος.
Αφού πήραμε ένα πλήρες και λεπτομερές ιστορικό προχωρήσαμε στην κλινική εξέταση όπου διαπιστώθηκε στην εξέταση με την ψηφιακή σχισμοειδή λυχνία η ύπαρξη ενός μικροσκοπικού μαύρου εντόμου το οποίο ήταν καρφωμένο με το κεντρί του στο κάτω βλέφαρου και μάλιστα στο σημείο του πόνου.

Είχε δημιουργηθεί ένα έντονο τοπικό οίδημα και παρατηρήθηκαν σημεία φλεγμονής.
Το έντομο αφαιρέθηκε με προσοχή ώστε να μην παραμείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα, η περιοχή καθαρίστηκε και δόθηκαν οδηγίες καθώς και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ανδρέας στάθηκε τυχερός γιατί για ένα εκατοστό το έντομο θα μπορούσε να μπεί στον βολβό του ματιού και να του προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη βλάβη.

Είναι λοιπόν προφανές ότι όσο και αν δεν μας βολεύει το κράνος ή και η προστατευτική ζελατίνα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία μας καραδοκούν

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από αυτό ακριβώς  το περιστατικό


Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες διακρίνεται σε μεγέθυνση το έντομο καρφωμένο στο κάτω βλέφαρο   


Με μια ειδική λαβίδα μικροχειρουργικής προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το έντομο χωρίς να παραμείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα


Η προσπάθεια μας ήταν επιτυχημένη. Διακρίνεται στη λαβίδα μας ολόκληρο το έντομο. Μπορείτε να δείτε το κεντρί στο πίσω μέρος του εντόμου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία.

Στην παραπάνω φωτο βλέπουμε την φλεγμονώδη αντίδραση που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα του εντόμου και που αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη αγωγή.