Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Χρήση μάσκας για τον Covid και ξηροφθαλμία


Έχει παρατηρηθεί μια έξαρση της ξηροφθαλμίας που οφείλεται στην λανθασμένη χρήση της μάσκας κατά του Covid.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν την μάσκα πολύ χαλαρά με αποτέλεσμα ο εκπνεόμενος αέρας να κατευθύνεται στα μάτια μας. 

Οι μάσκες διαθέτουν στο πάνω μέρος τους ένα μεταλλικό έλασμα που αν δεν το πιέσουμε ώστε να κάνει μια σφιχτή εφαρμογή με το πάνω μέρος της μύτης μας, δημιουργεί μια χοάνη που κατευθύνει όλο τον εκπνεόμενο  αέρα στα μάτια μας.

Εκτός από την ξήρανση που προκαλεί ο αέρας αυτός, που προέρχεται από την μύτη και το στόμα μας, κινδυνεύουμε και από μολύνσεις λόγω των μικροβίων που βρίσκονται σε αφθονία στη ρινική και την στοματική κοιλότητα.

Σύμφωνα και με μελέτες που έκαναν αμερικανοί οφθαλμίατροι η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη.

Καθημερινά εξετάζουμε και στα ιατρεία μας, ασθενής που η υπάρχουσα ξηροφθαλμία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την πολύωρη και λανθασμένη χρήση της μάσκας.

Αλλά και νέοι ασθενείς, που στο παρελθόν δεν είχαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, τώρα προσέρχονται και ζητούν την βοήθεια μας.

Ιδιαίτερα πάσχουν νέοι άνθρωποι που αναγκάζονται να εργάζονται σε μαζικούς χώρους, φορώντας συνεχώς μάσκα σε όλη την διάρκεια της εργασίας τους.

Η μάσκα κατά του κόβιντ είναι ένα πολύ ισχυρό αμυντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Η λύση για να μην προκαλείται ξηροφθαλμία είναι η σωστή εφαρμογή της. 

Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας φορώντας χαλαρά την μάσκα.

Πρέπει να πιέζουμε, εκτός των άλλων, το μεταλλικό έλασμα στο πάνω μέρος της μύτης μας και να είναι αρκετά σφιχτά τα λαστιχάκια ούτως ώστε να φιλτράρεται σωστά ο αέρας. 

Εάν εργαζόμαστε σε μαζικούς χώρους και μάλιστα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να μην παραλείπουμε να πίνουμε πολλά υγρά, να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια και να κάνουμε διαλείμματα κατά προτίμηση πηγαίνοντας μόνοι μας σε έναν υπαίθριο χώρο όπου θα μπορέσουμε να βγάλουμε για λίγο την μάσκα αναπνέοντας ελεύθερα.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων που τώρα με την πανδημία ξοδεύουμε πολύ χρόνο με αυτά.

Εάν χρειαστεί, να ενσταλλάζουμε σταγόνες τεχνητών δακρύων και να αποφεύγουμε τα κλιματιστικά μηχανήματα ή οι ανεμιστήρες να στέλνουν την ροή του αέρα κατευθείαν τα μάτια μας.

Εάν η κατάσταση της ξηροφθαλμίας επιμένει θα πρέπει να επισκεφθούμε τον ειδικό οφθαλμίατρο προκειμένου να μας συστήσει τι να κάνουμε.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις ξηροφθαλμίας που η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται λόγω της ύπαρξης μιας κατάστασης που λέγεται Δυσλειτουργία Μειβομιανων Αδένων.

Σε αυτή την περίπτωση, που είναι αρκετά συνηθισμένη, ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος θα μας βοηθήσει με θεραπευτικές συνεδρίες να δώσουμε λύση στο πρόβλημα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε:

Αθήνα, Καυταντζόγλου 8, Πατήσια

Κηφισιά, Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά

τηλ. 2102011933, 6946738344

www.blefaritis.gr

Το άρθρο έγραψε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Βασίλης Παπαδόπουλος.