Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΓΡΕΖΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΟΡΑΣΗ ΜΑΣ; Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




Η Όλγα δουλεύει στην καθαριότητα σπιτιών.
Προ δύο ημερών, κατά την διάρκεια της εργασίας της, αισθάνθηκε έντονη ενόχληση στο Αριστερό μάτι της, σαν να είχε μπει κάποιο σκουπιδάκι.
Έριξε κάποιο κολλύριο που είχε εύκαιρο. Την επόμενη ημέρα πήγε στο φαρμακείο και της έδωσαν κάποιο άλλο  κολλύριο. Η ενόχληση συνεχιζόταν και προσήλθε στο Οφθαλμολογικό μας Κέντρο, οπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένου μεταλλικού σώματος ενσφηνωμένου στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού της (πρώτη φωτογραφία).
Έγινε τοπική αναισθησία με σταγόνες και ακολούθως αφαιρέσαμε το ξένο σώμα (δεύτερη φωτογραφία).
Μετά από επιμελή αφαίρεση και της σκουριάς ο κερατοειδής καθάρισε εντελώς (τρίτη φωτογραφία).

 Ένα γρέζι  μπορεί να απειλήσει την όρασή σας, εάν εισέλθει στον  βολβό του ματιού μας    ή εάν τραυματίσει τον κερατοειδή.
Δεν είναι σπάνιες οι φορές που το ξένο μεταλλικό σώμα μπορεί να τραυματίσει το φακό του οφθαλμού και να προκαλέσει καταρράκτη.

Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ούτε απευθύνονται στο Οφθαλμίατρο, όπως θα έπρεπε να κάνουν.
Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζονται ανάλογες καταστάσεις, από τον ειδικό Οφθαλμίατρο, τόσο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες κάποιας επιπλοκής (μόλυνση, μόνιμη θολερότητα κερατοειδούς κλπ).

Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Τα οφθαλμολογικά ιατρεία μας:
Αθήνα, Καυταντζόγλου 8, Πατήσια
Κηφισιά, Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά
τηλ. 210 2011933, 6946738344