Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ COMPUTER VISION SYNDROME ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ


του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου 


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας πάσχουν από το CVS (Computer Vision Syndrome). Θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν μια μάστιγα της εποχής μας για τους ανθρώπους που εργάζονται μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  Εμφανίζεται προς το τέλος μιας πολύωρης κουραστικής μέρας στο γραφείο ή και στο σπίτι μπροστά στο PC. 
 Ερεθισμένα μάτια, που είναι στεγνά, κόκκινα, δακρυσμένα, με θολή όραση, με πόνους  και βάρος στο κεφάλι είναι λίγα από τα συμπτώματα του CVS.
                        

Η κατάσταση αυτή γνώρισε θεαματική αύξηση των πασχόντων λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού των ατόμων που εργάζονται μπροστά σε computer. 

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι χαρακτήρες γραμμάτων και εικόνων στο PC σχηματίζονται από pixels αντί για συμπαγείς χαρακτήρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια να χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να διακρίνουν ένα κείμενο σε ένα κομπιούτερ από ότι σε ένα τυπωμένο έντυπο. 
Αυτό προκαλεί έντονο ερεθισμό και κούραση στα μάτια.
Άλλη αιτία είναι το ότι η οθόνη του PC δημιουργεί ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιδεινώνει την ξηροφθαλμία , που ούτως η άλλως προκαλείται από την πολύωρη εργασία στο PC.
Φυσιολογικά ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 15 φορές το λεπτό.
Εχει παρατηρηθεί ότι όταν εργαζόμαστε μπροστά σε μια ηλεκτρονική συσκευή, PC, laptop, κινητό τηλέφωνο, ο ρυθμός ανοιγοκλεισίματος των ματιών μειώνεται στο μισό.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια μας να είναι κουρασμένα και να πάσχουμε από ξηροφθαλμία ( Dry Eye Syndrome).

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το CVS:
 

1. Να κάνετε σύντομα διαλείμματα (περίπου 5 λεπτά κάθε μισή ώρα) όταν έχετε πολύ δουλειά μπροστά στην οθόνη του computer.

2. Στο σύντομο αυτό διάλειμμα να κοιτάτε μακριά αν είναι δυνατό από το παράθυρο του χώρου που εργάζεστε.

3. Κρατείστε κλειστά τα μάτια για λίγα λεπτά της ώρας τεντώνοντας τα χέρια και το σώμα σας και αφού σηκωθείτε από την καρέκλα σας για να ξεμουδιάσετε.

4. Η οθόνη του PC πρέπει να είναι τοποθετημένη  περίπου 50 εκατοστά από τα μάτια σας.

5. Να αποφεύγετε τις αντανακλάσεις άλλων φωτεινών πηγών πάνω στην οθόνη σας.

6. Πίνετε άφθονο νερό, ιδίως αν εργάζεστε , σε κλιματιζόμενο χώρο.

7. Να ρίχνετε συχνά τεχνητά δάκρυα, κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά, στα μάτια σας.

8. Κλείστε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο σας για να ελέγξετε τα μάτια σας και στην εξέταση  αυτή να συμπεριληφθεί έλεγχος διαθλαστικός, για ξηροφθαλμία καθώς και ορθοπτική μελέτη για την ύπαρξη ανεπάρκειας συγκλίσεως.
Πολύτιμη βοήθεια χαλάρωσης και ξεκούρασης των επιβαρυμένων ματιών, αποτελεί ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser.
Αυτό περιλαμβάνει, εκτός από την θεραπευτική αντιμετώπιση κάποιων υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να προκαλούν το Computer Vision Syndrome (πχ διαθλαστικές ανωμαλίες, εντόνη ξηροφθαλμία, ανεπάρκεια σύγκλισης κλπ), την χρήση φυσικών μέσων ξεκούρασης και ανακούφισης των επιβαρυμένων από την καθημερινότητα ματιών μας.
Σκληρά εργαζόμενα άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, ιδιαίτερα σε υπεύθυνες   εργασιακές θέσεις, όπως επιχειρηματίες, επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων κλπ, δέχονται καθημερινά τις ιατρικές μας υπηρεσίες προκειμένου να ανακουφιστούν από μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία μπορεί να μειώσει την εργασιακή τους απόδοση.
Το Computer Vision Syndrome επιβαρύνεται ιδιαίτερα από το εργασιακό στρες.
Η πίεση της εργασίας, ο σκληρός ανταγωνισμός, η εργασιακή ανασφάλεια είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Πρέπει επομένως, στο μέτρο του εφικτού, να μειώνουμε τις βλαπτικές αυτές επιδράσεις.
Είναι πολύ σημαντικό για μας στην εφαρμογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση του Computer Vision Syndrome, να εξασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που θα δημιουργεί αίσθηση ηρεμίας, άνεσης και ευχάριστης διάθεσης.
Σε αυτό συντείνει, εκτός από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το ήρεμο και φιλικό περιβάλλον το οποίο είναι απαραίτητο στην επίτευξη ενός ευεργετικού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, τηλ. 2102011933