Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Η ξηροφθαλμία ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς, νέους και ηλικιωμένους. Αυτή η εξαιρετικά συχνή κατάσταση οφείλεται σε ανεπάρκεια μιας ή περισσοτέρων από τις στιβάδες των δακρύων.

Το στρώμα των δακρύων αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (ελαιώδη), τη μεσαία (υδαρή) και την εσωτερική (βλεννώδη).

Το ξηρό μάτι προκαλεί συχνά το αίσθημα της ενόχλησης, με χαρακτηριστικά ξηρότητα, φαγούρα, κοκκινίλα και δακρυσμένα μάτια. Επίσης η όραση μας είναι πολλές φορές θολή.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση δακρύων γιατί ο ερεθισμός δημιουργεί την αίσθηση άμμου στο μάτι και έτσι δημιουργείται δακρύρροια προκειμένου να ξεπλυθεί το μάτι.                 

Πολλές είναι οι αιτίες της ξηροφθαλμίας.

 Μια από αυτές είναι η ηλικία. Οι αδένες και τα κύτταρα που παράγουν τα δάκρυα απλά εξαντλούνται. 
Η αφυδάτωση του σώματος επίσης προκαλεί ξηροφθαλμία. Αυτό προκαλείται κυρίως στους νέους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης  και που γυμνάζονται και διασκεδάζουν χωρίς να πίνουν αρκετό νερό. 
Μερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Sjogren ή ρευματολογικές παθήσεις ή παθήσεις του θυρεοειδούς προκαλούν επίσης ξηροφθαλμία, κυρίως σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Πρωινή ξηροφθαλμία προκαλείται από μη καλό κλείσιμο των βλεφάρων στον ύπνο.

Ένα πολύ συχνό αίτιο ξηροφθαλμίας είναι η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, που παράγουν το λιπαντικό των ματιών.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρέθηκε σαν αίτιο που προκαλεί αυτή τη δυσλειτουργία η προσβολή μας από το παρασιτικό άκαρι Demodex. Αυτή η κατάσταση πολύ συχνά προκαλεί και αυξομειώσεις της όρασης μας.

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν δυσανεξία βάζοντας τους φακούς επαφής τους μπορεί να έχουν ξηροφθαλμία.

 Η ανακούφιση από την ξηροφθαλμία εξαρτάται από την ανεύρεση του αιτίου, γι’ αυτό κάνουμε διάφορα test (Σίρμερ test I και II, BUT  test  κ.λ.π.), χρησιμοποιούμε κολλύρια, αλοιφές ή και κλείσιμο με ειδικές τάπες των δακρυϊκών σημείων.
Πρωταρχικής σημασίας είναι η εξεύρεση της αιτίας της νόσου και η θεραπεία της.


Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, στον 4ο όροφο στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com   


Περισσότερα: www.biolaser.gr