Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ - ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

 Καλοκαίρι, θάλασσα και αμμουδιά



του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου

Το καλοκαίρι μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με μια σειρά από σπορ δίπλα στην ακροθαλασσιά. Ρακέτες, beach volley, frisbee, ποδόσφαιρο, τρέξιμο στην άμμο και άλλα παιχνίδια. 


Παιχνίδι στην άμμο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Αρκετές φορές τα παιχνίδια αυτά διακόπτονται γιατί μπήκαν κόκκοι άμμου στα μάτια κάποιου από τους συμμετέχοντες. 
Ένα συνηθισμένο ατύχημα που μπορεί όμως να αποβεί καταστροφικό για την υγεία των ματιών αν δεν γίνουν άμεσα σωστοί χειρισμοί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μάτια σε αυτές τις περιπτώσεις προέρχεται από την ενστικτώδη μας κίνηση να τρίψουμε τα μάτια μας. Αυτό μπορεί να γδάρει τον κερατοειδή χιτώνα (το τζαμάκι του ματιού) και ο τραυματισμός αυτός να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση.  Πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ, ότι η άμμος της παραλίας δεν είναι τόσο αθώα όσο μπορεί να υποθέσουμε. 
Στην άμμο ζει μια μεγάλη ποικιλία βλαβερών μυκήτων και μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε τραυματισμός του ματιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. 


Μου μπήκε αμμος στα μάτια, τι κάνω τώρα;

Μόλις μπει άμμος στα μάτια μας, απαγορεύεται να τα τρίψουμε.  Άμεσα, ξεπλένουμε  την άμμο  που βρίσκεται  γύρω από τα  μάτια  μας, χρησιμοποιώντας  ένα  μπουκάλι  καθαρό  νερό - αν είναι  δυνατο, αχρησιμοποίητο. 
Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει μεγάλη σημασία. 
Μετέπειτα, αφού ξεπλύνουμε καλά την εξωτερική επιφάνεια των ματιών, κρατάμε τα δύο βλέφαρα ανοιχτά με τα δάχτυλα μας και με τη βοήθεια κάποιου ή μόνοι μας ρίχνουμε άφθονο νερό να ξεπλύνει πλήρως το εσωτερικό του ματιού. 
Αφού έχουμε ξεπλύνει καλά το εσωτερικό του ματιού ή των ματιών μας, γυρίζουμε το βλέμμα μας δεξιά και αριστερά με κλειστά τα μάτια, ώστε να διαπιστώσουμε εάν έχουμε κάποια ενόχληση. Επειδή το μάτι είναι πολύ ευαίσθητο, ακόμη και ένας κόκκος άμμου να έχει μείνει μπορεί να τον αισθανθούμε. Σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζουμε το ξέπλυμα έως ότου αισθανθούμε άνετα. 
Κατόπιν τσεκάρουμε την όραση μας ανοίγοντας ένα, ένα, ξεχωριστά τα μάτια μας για να διαπιστώσουμε εάν έχει προκληθεί κάποια μείωση της όρασης μας. 


Χρειάζεται να με δει γιατρός;

Σε περίπτωση που αντιληφθουμε μείωση της όρασης μας, πρέπει να μεταβούμε άμεσα σε οφθαλμίατρο.
Στον οφθαλμίατρο πρέπει να πάμε, επίσης, εάν τα μάτια μας πονάνε, είναι πολύ κόκκινα ή εμφανίζουν τσίμπλες την επόμενη μέρα. 

Ελπίζοντας ότι δε θα συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, σας ευχόμαστε να απολαύσετε στο έπακρο τα παιχνίδια σας στην ακροθαλασσιά και να έχετε ένα καλό καλοκαίρι. 
Για οποιοδήποτε απρόοπτο συμβεί μην  διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε.


Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
 
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, τηλ. 2102011933 και 6946738344


Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά, τηλ 2102011933  και 6946738344