Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ DEMODEX

          
Σκηνή κυνηγιού από το σπήλαιο της Αλταμίρα 
      H Altamira είναι μία σπηλιά που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας και είναι παγκοσμίως γνωστή για τις προϊστορικές βραχογραφίες που την κοσμούν

του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου



 Το Stress είναι μια εξαιρετικά βλαπτική κατάσταση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ιδιαίτερα επιζήμιο είναι όταν έχει εξελιχθεί σε χρόνιο.
Τότε η επίδραση του στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξόχως αρνητική.
Η κατάσταση του χρόνιου Stress μας κάνει πολύ ευάλωτους στις προσβολές μας από μικρόβια, ιούς, παράσιτα και κάθε είδους φλεγμονές.
Οι μηχανισμοί που δημιουργείται αυτή η καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ταυτόχρονα απλή και σύνθετη.

Ανάγεται στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας από την εποχή που ο πρωτόγονος άνθρωπος των σπηλαίων ήταν ταυτόχρονα κυνηγός και θήραμα.

Στην αίσθηση της απειλής είτε από ένα άλλο ζώο, είτε από ένα φυσικό φαινόμενο, είτε ακόμα για να κυνηγήσει εκκρίνονταν διάφορες χημικές ουσίες όπως πχ η κορτιζόλη που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Τότε, η κατάσταση Stress, μπορούμε να πούμε ότι κυριολεκτικά έσωζε τις  ζωές των προγόνων μας. 

Η κορτιζόλη είναι μια   ορμόνη του στρες που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων.
Σαν παράπλευρη δράση η κορτιζόλη καταστέλλει  το ανοσοποιητικό.
Η καλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και την εξολόθρευση των κάθε είδους μικροσκοπικών εισβολέων. 
Οι προστριβές στην καθημερινότητά μας, σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο ενεργοποιούν έντονο και διαρκές άγχος το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ιδιαίτερα στη χώρα μας με την επιβολή των μνημονίων που οδήγησε σε μεγάλη οικονομική εξαθλίωση τον μεγαλύτερο αριθμό των συμπολιτών μας, παρατηρήθηκε μεγάλη έξαρση των καταστάσεων που συσχετίζονται με την μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Μια από αυτές τις παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με τα μάτια μας είναι η έξαρση της προσβολής από το παράσιτο Demodex.


Οι ρυθμοί της καθημερινότητα μας, έχουν φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από παθήσεις που παλιότερα δε συναντούσαμε τόσο συχνά. 
Μία από αυτές είναι η δεμοδίκωση (προσβολή από παράσιτο demodex) που προσβάλει κυρίως τα μάτια και το πρόσωπο του ανθρώπου.
Έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του στρες και της ανάπτυξης των παρασίτων demodex στις βλεφαρίδες μας. 
Όταν βιώνουμε καταστάσεις έντονου άγχους, στεναχώριας και ανασφάλειας, τότε δημιουργούνται αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμμένα αυτό καταστέλεται και έτσι η άμυνά μας εξασθενεί.
Ο οργανισμός μας μπορεί σε καταστάσεις ηρεμίας και καλής διάθεσης να ελέγξει την υπέρμετρη ανάπτυξη του παρασίτου demodex
Αυτό οφείλεται στο ότι, όταν είμαστε ήρεμοι,  παράγουμε διάφορες ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τόσο τα παράσιτα όσο και άλλες παθογόνες καταστάσεις. 
Σε συνθήκες στρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 


Ο ασθενής ο οποίος προσέρχεται στο Οφθαλμολογικό μας κέντρο νοιώθει πολλές φορές μεγάλη ανασφάλεια για την υγεία των ματιών του καθώς και την εξωτερική του εμφάνιση λόγω του παρασίτου demodex. 
Αυτό, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση της υγείας του.
Στο Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Demodex του Biolaser δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του παράγοντα στρες.

 Αυτό το πετυχαίνουμε με το να εξηγήσουμε στον ασθενή τη φύση της πάθησής του, τους τρόπους προφύλαξης και θεραπείας, τη διάρκεια αυτής, καθώς και της αγωγής μετά τη θεραπεία. 

Ο ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς ότι η δεμοδίκωση είναι μια πλήρως ιάσιμη πάθηση και οτι οι όποιες βλάβες έχουν επισυμβεί, είναι αναστρέψιμες εφ' όσον οι θεραπείες γίνουν εγκαίρως. 
Η όλη συμπεριφορά των συνεργατών μας, του Οφθαλμιάτρου, αλλά και ο χώρος του Οφθαλμολογικού Κέντρου, δημιουργούν αίσθημα ασφαλείας και ηρεμίας στον ασθενή με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στην όλη θεραπεία. 


Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο 210 2011933 και στο 6946738344.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, τηλ. 2102011933