ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ, ΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι τα άτομα που υποφέρουν στη χώρα μας από Ξηροφθαλμία.
Η συγκεκριμένη πάθηση έχει κυριολεκτικά γίνει μια μάστιγα της εποχής μας.
Αυτό οφείλεται σε πολλές καταστάσεις.
Το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, η χρήση φακών επαφής, το βάψιμο των ματιών, η κακή διατροφή, ορμονικοί λόγοι, η ηλικία, η πολύωρη παραμονή μας σε κλιματισμός τους χώρους, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που ένα άτομο βιώνει αυτή την ενοχλητική κατάσταση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Περισσότερο από μισό αιώνα οι Οφθαλμίατροι χρησιμοποιούσαν τον όρο Ξηροφθαλμία (Ξηρός Οφθαλμός ή Dry Eye syndrome) για να περιγράψουν μια σειρά καταστάσεων κατά τις οποίες ο οφθαλμός δεν είχε αρκετά σε ποσότητα ή ποιότητα δάκρυα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πάσχων να εμφανίζει μια δυσκολία στην καθημερινότητα του. Τα κύρια συμπτώματα είναι δυσφορία, ερυθρότητα των ματιών, αίσθηση ξένου σώματος, θολή όραση, δάκρυσμα κα. Για την διάγνωση της ξηροφθαλμίας κάνουμε διάφορα τεστ.
Στις μέρες μας έχει πλέον καταδειχθεί ότι η κύρια αιτία της ξηροφθαλμίας είναι η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων του ματιού.
Για πάνω από το 80% των ασθενών που πάσχουν από τα παραπάνω συμπτώματα η αιτία βρίσκεται στην Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων - ΔΜΑ (Meibomian Gland Dysfunction - MGD)
Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;
Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω από τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.
Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο.
Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών
Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυϊκής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.
Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση.
Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεΐνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων. Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέχρι πρότινος αντιμετώπιση της νόσου γινόταν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.
Τον πρώτο λόγο είχαν διάφορα σκευάσματα υποκατάστατα των δακρύων. Αυτά, όμως, ήταν σε βάθος χρόνου αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Επίσης διάφορα σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη καλύπτουν κατά βάση το πρόβλημα παρά την προσωρινή βελτίωση κάποιων συμπτωμάτων. Ας μην ξεχνάμε τις πολλές παρενέργειες της κορτιζόνης, όπως γλαύκωμα, καταρράκτη κλπ
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Δυστυχώς, όπως προαναφέραμε, η αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων μικρή και προσωρινή βελτίωση μπορεί να επιφέρει.
Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να είναι αιτιολογική.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Πρόσφατες
διεθνείς έρευνες διαπίστωσαν ότι η ξηροφθαλμία, οι συχνές μολύνσεις των
ματιών, τα κόκκινα μάτια, οι τσίμπλες, τα συμπτώματα αυξομειώσεων της
όρασης και το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων του
ματιού μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως η
υπερκερατινοποίηση του εκφορητικού πόρου των αδένων και στα βακτηρίδια
που αναπτύσσονται στις ρίζες των βλεφαρίδων.
Συγκεκριμένα τα βακτηρίδια αυτά παράγουν ένζυμα που προάγουν την κερατινοποίηση του επιθηλίου των αδένων, οδηγώντας έτσι στην εκφύλιση αυτών.
Τα ένζυμα αυτά μετατρέπουν το έκκριμα των αδένων από λεπτόρρευστο σε παχύρρευστο (βλέπε την παραπάνω φωτο) με αποτέλεσμα σιγά σιγά να φράσσουν οι αδένες και τελικά να εκφυλίζονται.
Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των βακτηριδίων και συνεπακόλουθα το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων είναι η πρόσθια βλεφαρίτιδα, η λοίμωξη από τα παράσιτα Demodex (τα Demodex είναι γεμάτα βακτηρίδια), η μη καλή καθαριότητα της περιοχής, ακόμα και η πολυετής χρήση φακών επαφής.
Επιπρόσθετα υποβοηθούν την ανάπτυξη του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης, το stress, η γήρανση, ο διαβήτης, ορισμένες θεραπείες ακμής, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιισταμινικά φάρμακα, η κακή διατροφή, η μη θεραπεία φλεγμονών του ματιού (χαλάζια, κριθαράκια, χρόνιες επιπεφυκίτιδες κλπ).
Είναι σκόπιμο λοιπόν μόλις αισθανθούμε τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν ανήκουμε στην ομάδα πληθυσμού αυξημένου κινδύνου να ζητήσουμε την βοήθεια του Οφθαλμίατρου.
Εάν παρατηρήσετε πιτυρίδα στις βλεφαρίδες σας, βλέννες και αφρώδη δάκρυα στις βρυσούλες των ματιών πρέπει να σκεφθείτε το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων που πολλές φορές έχουν άμεση σχέση με προσβολή από το παράσιτο Demodex.
Με την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα θεραπεύοντας την ρίζα του προβλήματος.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, SMARTPHONE ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Τα άτομα που είναι προσηλωμένα πολλή ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές ξεχνούν , λόγω της απορρόφησης στην ασχολία τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.
Αυτό προάγει την ξηροφθαλμία καθώς αφενός δεν επαλείφεται τακτικά ο κερατοειδής με το ευεργετικό δάκρυ και αφετέρου μειώνεται η παραγωγή του πολύτιμου, για την λίπανση των οφθαλμών, σμήγματος που παράγεται από τους Μεϊβομιανούς αδένες.
Το σμήγμα αυτό που παράγεται από τους παραπάνω αδένες εκθλίβεται και έτσι λιπαίνει τα μάτια μας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την πίεση που ασκούν αυτά στους εκφορητικούς πόρους των αδένων.
Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών στην ξηροφθαλμία και η συμμετοχή τους στην επιδείνωση του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν γύρω τους ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιτείνει την ξηροφθαλμία. Επίσης όταν αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε κλιματιζόμενους χώρους, η ξηροφθαλμία επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Άτομα, επομένως, που κάνουν έντονη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας (λάπτοπ, smartphones, tablets, Η/Υ κλπ) πρέπει να μην ξεχνούν να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους, να κάνουν διαλείμματα στη χρήση και αν χρειαστεί να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα.
ΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ
ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Πώς θα έρθετε
Το Οφθαλμολογικό Κέντρο βρίσκεται επί της οδού Καυταντζόγλου 8, στα Πατήσια.
Απέχει περίπου 150 μέτρα από τη στάση Ηλεκτρικού "Άγιος Ελευθέριος" και 30 μέτρα από την στάση "Κλωναρίδου" επί της οδού Πατησίων, με τρόλεϊ και λεωφορείο
Αν μετακινείστε με ηλεκτρικό, τότε εξέρχεστε στη στάση «Άγιος Ελευθέριος».
Αν προτιμάτε το τρόλεϊ, επιλέγετε τη γραμμή 3 (Ν.Φιλαδέλφεια-Άνω Πατήσια-Νέο Ψυχικό), τη γραμμή 5 (Λαμπρινή- Πλατεία Συντάγματος- Τζιτζιφιές ), τη γραμμή 11 (Άνω Πατήσια- Παγκράτι- Νέα Ελβετία), τη γραμμή 14 (Λαμπρινή - Λεωφόρος Αλεξάνδρας - Γηροκομείο) που κάνουν στάση στη "Κλωναρίδου" επί της οδού Πατησίων.
Αν σας εξυπηρετεί το λεωφορείο, χρησιμοποιείστε τις παρακάτω γραμμές που πραγματοποιούν στάση στη "Κλωναρίδου" : Α8 (Πολυτεχνείο - Νέα Ιωνία - Μαρούσι), 608 (Γαλάτσι-Ακαδημία-Νεκρ. Ζωγράφου)
Στό ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΖΙΩΝ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ θεραπεύουμε τις ανωτέρω παθήσεις, αφού πρώτα προσδιορίσουμε το αίτιο.
Ένα από τα πιό συχνά αίτια είναι το παρασιτικό άκαρι Demodex. Στο Κέντρο μας, καταπολεμούμε τις παθήσεις αυτές με τον πλέον φιλικό τρόπο για ένα τόσο ευαίσθητο αισθητήριο όργανο, όπως είναι τα μάτια μας. εφαρμόζοντας θεραπευτικά πρωτόκολλα χωρίς φάρμακα, με την βοήθεια της φύσης και φυσικών μεθόδων με ιατρικές συσκευές υψηλής εξειδίκευσης
'Άμεση μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση
Φωτοθεραπεία και συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα με καθαρό, ορατό, ζωογόνο και ακίνδυνο φάσμα φωτός, χωρίς παρενέργειες
Καθαρισμός βλεφαρίδων με την βοήθεια βιομικροσκοπίου από τον Οφθαλμίατρο κ. Βασίλη Παπαδόπουλο
Καθαρισμός και διάνοιξη των φραγμένων αδένων με ιατρικές συσκευές υψηλής εξειδίκευσης
Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των παραπάνω νόσων
Πρωτόκολλο παρακολούθησης (follow up) προς αποφυγή των υποτροπών
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΖΙΩΝ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια - 4ος όροφος
Δέχεται κάθε μέρα και Σάββατο με ραντεβού
τηλ. 210 2011933 και 6946738344
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι τα άτομα που υποφέρουν στη χώρα μας από Ξηροφθαλμία.
Η συγκεκριμένη πάθηση έχει κυριολεκτικά γίνει μια μάστιγα της εποχής μας.
Αυτό οφείλεται σε πολλές καταστάσεις.
Το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, η χρήση φακών επαφής, το βάψιμο των ματιών, η κακή διατροφή, ορμονικοί λόγοι, η ηλικία, η πολύωρη παραμονή μας σε κλιματισμός τους χώρους, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που ένα άτομο βιώνει αυτή την ενοχλητική κατάσταση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Περισσότερο από μισό αιώνα οι Οφθαλμίατροι χρησιμοποιούσαν τον όρο Ξηροφθαλμία (Ξηρός Οφθαλμός ή Dry Eye syndrome) για να περιγράψουν μια σειρά καταστάσεων κατά τις οποίες ο οφθαλμός δεν είχε αρκετά σε ποσότητα ή ποιότητα δάκρυα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πάσχων να εμφανίζει μια δυσκολία στην καθημερινότητα του. Τα κύρια συμπτώματα είναι δυσφορία, ερυθρότητα των ματιών, αίσθηση ξένου σώματος, θολή όραση, δάκρυσμα κα. Για την διάγνωση της ξηροφθαλμίας κάνουμε διάφορα τεστ.
Στις μέρες μας έχει πλέον καταδειχθεί ότι η κύρια αιτία της ξηροφθαλμίας είναι η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων του ματιού.
Για πάνω από το 80% των ασθενών που πάσχουν από τα παραπάνω συμπτώματα η αιτία βρίσκεται στην Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων - ΔΜΑ (Meibomian Gland Dysfunction - MGD)
Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;
Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω από τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.
Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο.
Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών
Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυϊκής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.
Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση.
Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεΐνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων. Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέχρι πρότινος αντιμετώπιση της νόσου γινόταν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.
Τον πρώτο λόγο είχαν διάφορα σκευάσματα υποκατάστατα των δακρύων. Αυτά, όμως, ήταν σε βάθος χρόνου αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Επίσης διάφορα σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη καλύπτουν κατά βάση το πρόβλημα παρά την προσωρινή βελτίωση κάποιων συμπτωμάτων. Ας μην ξεχνάμε τις πολλές παρενέργειες της κορτιζόνης, όπως γλαύκωμα, καταρράκτη κλπ
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Δυστυχώς, όπως προαναφέραμε, η αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων μικρή και προσωρινή βελτίωση μπορεί να επιφέρει.
Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να είναι αιτιολογική.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συγκεκριμένα τα βακτηρίδια αυτά παράγουν ένζυμα που προάγουν την κερατινοποίηση του επιθηλίου των αδένων, οδηγώντας έτσι στην εκφύλιση αυτών.
Τα ένζυμα αυτά μετατρέπουν το έκκριμα των αδένων από λεπτόρρευστο σε παχύρρευστο (βλέπε την παραπάνω φωτο) με αποτέλεσμα σιγά σιγά να φράσσουν οι αδένες και τελικά να εκφυλίζονται.
Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των βακτηριδίων και συνεπακόλουθα το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων είναι η πρόσθια βλεφαρίτιδα, η λοίμωξη από τα παράσιτα Demodex (τα Demodex είναι γεμάτα βακτηρίδια), η μη καλή καθαριότητα της περιοχής, ακόμα και η πολυετής χρήση φακών επαφής.
Επιπρόσθετα υποβοηθούν την ανάπτυξη του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης, το stress, η γήρανση, ο διαβήτης, ορισμένες θεραπείες ακμής, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιισταμινικά φάρμακα, η κακή διατροφή, η μη θεραπεία φλεγμονών του ματιού (χαλάζια, κριθαράκια, χρόνιες επιπεφυκίτιδες κλπ).
Είναι σκόπιμο λοιπόν μόλις αισθανθούμε τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν ανήκουμε στην ομάδα πληθυσμού αυξημένου κινδύνου να ζητήσουμε την βοήθεια του Οφθαλμίατρου.
Εάν παρατηρήσετε πιτυρίδα στις βλεφαρίδες σας, βλέννες και αφρώδη δάκρυα στις βρυσούλες των ματιών πρέπει να σκεφθείτε το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων που πολλές φορές έχουν άμεση σχέση με προσβολή από το παράσιτο Demodex.
Με την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα θεραπεύοντας την ρίζα του προβλήματος.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, SMARTPHONE ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Τα άτομα που είναι προσηλωμένα πολλή ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές ξεχνούν , λόγω της απορρόφησης στην ασχολία τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.
Αυτό προάγει την ξηροφθαλμία καθώς αφενός δεν επαλείφεται τακτικά ο κερατοειδής με το ευεργετικό δάκρυ και αφετέρου μειώνεται η παραγωγή του πολύτιμου, για την λίπανση των οφθαλμών, σμήγματος που παράγεται από τους Μεϊβομιανούς αδένες.
Το σμήγμα αυτό που παράγεται από τους παραπάνω αδένες εκθλίβεται και έτσι λιπαίνει τα μάτια μας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την πίεση που ασκούν αυτά στους εκφορητικούς πόρους των αδένων.
Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών στην ξηροφθαλμία και η συμμετοχή τους στην επιδείνωση του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν γύρω τους ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιτείνει την ξηροφθαλμία. Επίσης όταν αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε κλιματιζόμενους χώρους, η ξηροφθαλμία επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Άτομα, επομένως, που κάνουν έντονη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας (λάπτοπ, smartphones, tablets, Η/Υ κλπ) πρέπει να μην ξεχνούν να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους, να κάνουν διαλείμματα στη χρήση και αν χρειαστεί να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα.
ΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ
Στο Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Demodex, Ξηροφθαλμίας, Βλεφαρίτιδας και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων ο κάθε ασθενής προσεγγίζεται εξατομικευμένα σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα θεραπείας.
Όταν διαγνωστούμε ότι πάσχουμε από ξηροφθαλμία, ο Οφθαλμίατρος μας συστήνει την ανάλογη θεραπεία που ανταποκρίνεται κάθε φορά σε ιδιαίτερες παραμέτρους.
Ο γιατρός συνεκτιμά σε κάθε ασθενή, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
-
Το φύλο και την ηλικία -
Την έκταση και τη περιοχή που έχουμε προσβληθεί -
Την αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την πάθηση (πχ. ανοσοποιητικό) -
Τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητές μας -
Την γενικότερη κατάσταση του οφθαλμού
Η θεραπεία της ξηροφθαλμίας είναι πλήρως προσαρμοσμένη με το ιδιαίτερο προφίλ του κάθε ασθενή, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια και μόνιμη εξάλειψη του προβλήματος στο μέγιστο βαθμό.
Τα θεραπευτικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τον οφθαλμό είναι φυτικά και βιολογικής προέλευσης.
Ο ασθενής απαλλάσσεται , κατά το δυνατό, από οποιεσδήποτε διαδικασίες που περιλαμβάνουν αντιβιώσεις, κορτιζόνη κ.α. φάρμακα.
Ως εκ τούτου, οι
θεραπείες ενδείκνυνται ακόμη και για τις πιο μικρές ηλικίες και για τις
πιο ευαίσθητες περιπτώσεις που δεν έχουν ανοχή σε συμβατικά σκευάσματα.
ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Πώς θα έρθετε
Το Οφθαλμολογικό Κέντρο βρίσκεται επί της οδού Καυταντζόγλου 8, στα Πατήσια.
Απέχει περίπου 150 μέτρα από τη στάση Ηλεκτρικού "Άγιος Ελευθέριος" και 30 μέτρα από την στάση "Κλωναρίδου" επί της οδού Πατησίων, με τρόλεϊ και λεωφορείο
Αν μετακινείστε με ηλεκτρικό, τότε εξέρχεστε στη στάση «Άγιος Ελευθέριος».
Αν προτιμάτε το τρόλεϊ, επιλέγετε τη γραμμή 3 (Ν.Φιλαδέλφεια-Άνω Πατήσια-Νέο Ψυχικό), τη γραμμή 5 (Λαμπρινή- Πλατεία Συντάγματος- Τζιτζιφιές ), τη γραμμή 11 (Άνω Πατήσια- Παγκράτι- Νέα Ελβετία), τη γραμμή 14 (Λαμπρινή - Λεωφόρος Αλεξάνδρας - Γηροκομείο) που κάνουν στάση στη "Κλωναρίδου" επί της οδού Πατησίων.
Αν σας εξυπηρετεί το λεωφορείο, χρησιμοποιείστε τις παρακάτω γραμμές που πραγματοποιούν στάση στη "Κλωναρίδου" : Α8 (Πολυτεχνείο - Νέα Ιωνία - Μαρούσι), 608 (Γαλάτσι-Ακαδημία-Νεκρ. Ζωγράφου)
Στό ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΖΙΩΝ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ θεραπεύουμε τις ανωτέρω παθήσεις, αφού πρώτα προσδιορίσουμε το αίτιο.
Ένα από τα πιό συχνά αίτια είναι το παρασιτικό άκαρι Demodex. Στο Κέντρο μας, καταπολεμούμε τις παθήσεις αυτές με τον πλέον φιλικό τρόπο για ένα τόσο ευαίσθητο αισθητήριο όργανο, όπως είναι τα μάτια μας. εφαρμόζοντας θεραπευτικά πρωτόκολλα χωρίς φάρμακα, με την βοήθεια της φύσης και φυσικών μεθόδων με ιατρικές συσκευές υψηλής εξειδίκευσης
'Άμεση μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση
Φωτοθεραπεία και συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα με καθαρό, ορατό, ζωογόνο και ακίνδυνο φάσμα φωτός, χωρίς παρενέργειες
Καθαρισμός βλεφαρίδων με την βοήθεια βιομικροσκοπίου από τον Οφθαλμίατρο κ. Βασίλη Παπαδόπουλο
Καθαρισμός και διάνοιξη των φραγμένων αδένων με ιατρικές συσκευές υψηλής εξειδίκευσης
Εξατομικευμένα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των παραπάνω νόσων
Πρωτόκολλο παρακολούθησης (follow up) προς αποφυγή των υποτροπών
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΖΙΩΝ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια - 4ος όροφος
Δέχεται κάθε μέρα και Σάββατο με ραντεβού
τηλ. 210 2011933 και 6946738344