Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Αυξομειωσεις της ορασης εξαιτιας Demodex


Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο Οφθαλμολογικό  Κέντρο μας παραπονούμενοι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξομειώσεις της όρασης.

Άλλοτε βλέπουν πιο καθαρά και άλλοτε θαμπώνουν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας κυρίας 45 ετών η οποία προσήλθε στο κέντρο μας λέγοντας ότι θέλουν μάλλον βελτίωση τα γυαλιά που ήδη φορούσε.
"Μάλλον αυξήθηκε η μυωπία μου, είπε, αν και από ότι ξέρω δύσκολα ανεβαίνει σε αυτή την ηλικία".

Μετά τον διαθλαστικό  έλεγχο που κάναμε διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν βρισκόταν στην όποια αλλαγή των βαθμών των γυαλιών της.
Κατά την εξέταση στην ειδική σχισμοειδή λυχνία  με την ψηφιακή κάμερα προσθίου ημιμορίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη έντονης βλεφαρίτιδας και η υποψία της ύπαρξης του παρασιτικού ακάρεως Demodex.
Ακολούθησε η ανάλογη εξέταση  και διαπιστώθηκε η έντονη παρουσία του Demodex, τόσο στις βλεφαρίδες, στα φρύδια, όσο και στο δέρμα των βλεφάρων και της μεσόφρυας περιοχής.
Εξηγήσαμε στην ασθενή ότι η όραση εμφανίζει αυξομειώσεις λόγω ακριβώς της ύπαρξης του παρασίτου και της πάθησης που προκαλεί. Η πάθηση εξ αιτίας του Demodex καλείται Δεμοδίκωση.
 Τα παράσιτα εκτός των προβλημάτων που δημιουργούν κουβαλούν στο σώμα τους ένα μεγάλο εχθρό μας. Είναι γεμάτα μικρόβια τα οποία απελευθερώνονται όταν το παράσιτο ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. 
Για αυτό προκαλούν χαλάζια, κριθαράκια, επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες και άλλες επίμονες φλεγμονές στα μάτια μας.

Επίσης καταναλώνουν, για να τραφούν, μεγάλες ποσότητες σμήγματος από τους αδένες των ματιών. Το σμήγμα αυτό είναι απαραίτητα για την διατήρηση υγρών των ματιών μας και για να μην στεγνώνει γρήγορα το δάκρυ μας.

Έτσι τα άτομα που πάσχουν από Demodex πάσχουν συνήθως και από ξηροφθαλμία που προκαλεί και αυτή με τη σειρά της αυξομειώσεις στην όραση μας.

Στην συγκεκριμένη ασθενή , από όπου και οι φωτογραφίες, έγινε θεραπεία κατά του Demodex   και το πρόβλημα της αποκαταστάθηκε.