Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΑΠΟ DEMODEX ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΪΒΟΜΙΑΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ

Η Λένα είναι 45 ετών. Εργάζεται σαν ιδιωτικός υπάλληλος σε μια πολυεθνική εταιρία. 
Απασχολείται πολλές ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 
Μετά από λίγες ώρες έχει ενοχλήματα με τα μάτια: Τσουξίματα, φαγούρα, ερυθρότητα, θαμπώματα στην όραση και δακρύρροια.


Έκλεισε ραντεβού για εξέταση στο Οφθαλμολογικό Κέντρο μας για τα παραπάνω ενοχλήματα που έκαναν πολύ δύσκολη τη καθημερινή της εργασία. Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε μετά από κατάλληλα τεστ (SHIRMER TEST I ΚΑΙ ΙΙ,  BUT TEST) η ύπαρξη Ξηροφθαλμίας καθώς και Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών αδένων.
Συνυπήρχε και έκδηλη βλεφαρίτιδα. Στην ανάλογη εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη του παρασίτου Demodex.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε, κατά την εξέταση και μετά από άσκηση πίεσης στο κάτω βλέφαρο να αναβλύζει παχύρρευστο έκκριμα από έναν μεϊβομιανό αδένα.

Άνω βλέφαρο της Λένας: Διακρίνεται το παθολογικό παχύρρευστο κίτρινο έκκριμα στους πόρους των αδένων αντί του διαυγούς εκκρίματος που θα έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά (βλέπε άνω και κάτω φωτο)


Οι ενοχλήσεις της Λένας οφείλονταν στη Ξηροφθαλμία που με την σειρά της είχε προκληθεί από την Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων . Πρωταρχικός μας στόχος λοιπόν ήταν η θεραπεία από το παρασιτικό άκαρι Demodex tταυτόχρονα με  το ξεμπλοκάρισμα των αδένων ώστε να υπάρχει φυσιολογική παραγωγή του απαραίτητου ελαιώδους λιπαντικού των οφθαλμών που εκκρίνεται από αυτούς.

 Μετά την  έναρξη της θεραπείας βλέπουμε στις φωτο, άνω και κάτω, το ξεμπλοκάρισμα των αδένωντων άνω βλεφάρων.



Στην παραπάνω φωτο βλέπουμε πάνω στη λαβίδα μας το στερεοποιημένο  κηρώδες υλικό που βγάλαμε από το άνω βλέφαρο της ασθενούς. Στην αμέσως επόμενη φωτο βλέπουμε τά ανοιχτά πλέον στόμια των πόρων των αδένων που καθαρίστηκαν.

Μετά τα άνω βλέφαρα προχωρήσαμε στο ξεμπλοκάρισμα των κάτω βλεφάρων

Στα κάτω βλέφαρα της Λένας υπήρχε ανάλογη κατάσταση με τα πάνω βλέφαρα


Στην παραπάνω φωτο βλέπετε το στερεό σαν οδοντόκρεμα υλικό που βγαίνει από τους πόρους των αδένων. Αυτή η κατάσταση αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε μη αναστρέψιμη εκφύλιση των μεϊβομιανών αδένων και σε μόνιμη πλέον ξηροφθαλμία με ότι αυτή συνεπάγεται
Η Λένα μετά από τις πρώτες θεραπευτικές συνεδρίες ήδη έχει μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων της και μπορεί πλέον να λειτουργεί σαν ένας υγιής άνθρωπος.
Βέβαια η κατάσταση αυτή μετά το τέλος της θεραπείας χρειάζεται παρακολούθηση γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής.

Που θα μας βρείτε:
Αθήνα, Καυταντζόγλου 8, Πατήσια
Κηφισιά, Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά
τηλ. 2102011933 και 6946738344
www.blefaritis.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ