Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΛΟΥΤΕΪΝΗ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ- ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ


Η Λουτεϊνη είναι μια απαραίτητα ουσία για τα μάτια μας.

Δείτε στον παραπάνω πίνακα ποιές τροφές περιέχουν λουτεϊνη.


  
 Όταν τρώμε τροφές με  λουτεΐνη, αυτή μεταφέρεται στις περιοχές των ματιών  και κυρίως στην  ωχρά κηλίδα και στον κρυσταλλοειδή  φακό. Από τους περίπου 600   τύπους καροτενοειδών που βρίσκονται στη φύση,   μόνο   20 καταλήγουν  στα μάτια. Από αυτά τα 20, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι οι μόνες  που εναποτίθενται σε μεγάλες ποσότητες στην ωχρά κηλίδα των ματιών.

Οι μεγάλες  αντιοξειδωτικές ικανότητες της λουτεΐνης συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες, την έκθεση στον ήλιο, την κακή διατροφή και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης απώλειας όρασης λόγω  εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή καταρράκτη. Η λουτεΐνη προστατεύει τα   κύτταρα.
 Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νεότεροι πρέπει να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν λουτεΐνη προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος   βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης.

Εκτός από την προστασία των ματιών, η λουτεΐνη παρεμποδίζει την ανάπτυξη   δερματικών βλαβών, καθώς επίσης και  καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του
του μαστού και του παχέος εντέρου, της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη τύπου 2.