Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ DEMODEX: ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΝΤΕΜΟΝΤΕΞ


του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου 

Τι πιθανότητες έχει να νοσήσει ένα παιδί από demodex;

Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που δεχόμαστε από γονείς ή ακόμα και παππούδες που διαγνώστηκαν να πάσχουν από το παράσιτο.
Η ερώτηση αυτή εκφράζει την αγωνία τους για την υγεία των μικρών σε ηλικία μελών της οικογένειας.
Τα παράσιτα demodex προσβάλλουν κυρίως τους ενήλικες και τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. 

Σπανιότερα τα συναντούμε σε μικρότερα παιδιά. 
Αυτό οφείλεται στο ότι οι σμηγματογόνοι αδένες, το έκριμμα των οποίων αποτελεί την κύρια τροφή των παρασίτων δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και έτσι δεν προσφέρεται το κατάλληλο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των παρασίτων.
Παρ' όλα αυτά όταν ανιχνεύεται κάποιος ενήλικας με το παράσιτο demodex θα πρέπει να ελέγχονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, ανεξαρτήτως ηλικίας, γιατί παρ' όλο το μικρό ποσοστό της προσβολής των μικρότερων παιδιών δε παύει να υπάρχει αυτή η πιθανότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί η θεραπεία μόνο του ενός πάσχοντος ατόμου, σε μια οικογένεια. Εάν δεν θεραπευθούν και τα υπόλοιπα πάσχοντα μέλη της οικογένειας τότε το άτομο που έχει θεραπευθεί κινδυνεύει  να επαναμολυνθεί.
Η ολοκλήρωση της θεραπείας ενός ατόμου από  το παράσιτο demodex, δεν συνεπάγεται και την εφ όρου ζωής απαλλαγή και την δημιουργία ανοσίας. 
Οι διεθνείς στατιστικές μελέτες σε άτομα που έπασχαν από το συγκεκριμένο παράσιτο δείχνουν ότι η πιθανότητα υποτροπής ανέρχεται σε ένα ποσοστό  20-30%. 
Το ποσοστό αυτό μειώνεται θεαματικά, σε μονοψήφια νούμερα, εφόσον ακολουθηθούν αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και συνεδρίες παρακολούθησης (follow up) σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.




Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, τηλ. 2102011933