Η Λέλα ήλθε στο ιατρείο μας με έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή του δακρυϊκού ασκού και έντονη κακουχία. Εδώ και μέρες για την παραπάνω κατάσταση λαμβάνει αντιβίωση την οποία πήρε μόνη της (!) από το φαρμακείο. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά επιδεινώθηκε.
Τελικά αποφάσισε να μας επισκεφθεί.
Η διάγνωση μας ήταν "Δακρυοκυστίτιδα". Η ασθενής αισθάνθηκε μεγάλη ανακούφιση όταν της κάναμε παρακέντηση της κύστης και αφαιρέσαμε περί τα 3 κυβικά εκατοστά πύου. Συστήσαμε στην ασθενή να μεταβεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο και να γίνει εξέταση καλλιέργειας και αντιβιογράμματος του παρακεντηθέντος υγρού προκειμένου να δρομολογήσουμε την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο, το ταλαιπωρημένο βλέμμα μου έπεσε πάνω στο Οφθαλμιατρείο του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου. Απογοητευμένος από μια "Οδύσσεια" τριών και πλέον χρόνων αποφάσισα να τον επισκεφθώ μην έχοντας πια πολλές φιλοδοξίες και ελπίδες ότι θα καλυτερεύσει η κατάσταση μου. Μια κατάσταση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 οπότε και φούσκωσαν τα βλέφαρα μου και πλήθος χαλαζίων έκαναν την εμφάνιση τους και στα δύο μάτια.
Από τότε μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 περιπλανήθηκα σε ένα σωρό κλινικές και γιατρούς οι οποίοι με έπεισαν ότι το κύριο πρόβλημα γέννησης των χαλαζίων και κατ' επέκταση της βλεφαρίτιδας ήταν το άγχος. Μάλιστα με διαβεβαίωσαν ότι μόλις ηρεμούσα και με την κατάλληλη θεραπεία (κομπρέσες, αντιβίωση κλπ) όλα θα τελείωναν.
Από τότε μέχρι τώρα πέρασα 5 χειρουργεία για χαλάζια, πήρα 7 μήνες αντιβίωση και ατελείωτη ψυχολογική κούραση.
Επισκεπτόμενος το Οφθαλμιατρείο του κ. Παπαδόπουλου η πρώτη μου σκέψη ήταν "άντε να δούμε και να ακούσουμε τα ίδια". Αλλά εξεπλάγην θετικά. Ήταν ο πρώτος γιατρός που γνώριζε και το θετικότερο όλων ήταν ότι είχε ήδη γιατρέψει ανάλογα περιστατικά. Χρόνια βλεφαρίτιδα και παράσιτο Demodex η επίσημη γνωμάτευση, μετά τις αναμενόμενες εξετάσεις. Η θεραπεία μου ξεκίνησε αμέσως και βρισκόμενος τώρα προς το τέλος της νοιώθω ενθουσιασμένος. Επιτέλους μπορώ να αισθάνομαι καλά, καθώς τα περισσότερα προβλήματα ελαχιστοποιήθηκαν. Τα μάτια μου ξεκοκκίνισαν και η αίσθηση ξηρότητας έχει απομακρυνθεί.
Όσον αφορά στο ιατρείο δεν έχει καμία σχέση με τις απρόσωπες κλινικές που όλοι έχουμε συναντήσει. Ο ιατρός με το επιτελείο του έχοντας ένα μείγμα επαγγελματισμού και φιλικής διάθεσης σε κάνουν να αισθάνεσαι μοναδικός. Υπάρχει πλήρης επεξήγηση του τι γίνεται σε κάθε φάση της θεραπείας και μέσω της προσωπικής καρτέλας ο καθένας παρακολουθεί με φωτογραφίες την εξέλιξη του μέρα με τη μέρα.
Η δακρυϊκή συσκευή είναι το σύνολο των ανατομικών στοιχείων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των ματιών και χρησιμεύει στην καλή παραγωγή και αποχέτευση των δακρύων. Αποτελείται από τα εξής στοιχεία:
ΔΑΚΡΥΪΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ: αυτοί παράγουν τα δάκρυα . Συναπαρτίζονται από τον κύριο ή βασικό δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται
στο άνω και έξω τοίχωμα του οφθαλμικού κόγχου, κάτω από το δέρμα. Σημαντικός είναι ο ρόλος των επικουρικών αδένων που βρίσκονται στα βλέφαρα και τους επιπεφυκότες.
ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΗΜΕΙΑ: είναι δύο μικρές τρυπούλες που βρίσκονται στο εσωτερικό
τμήμα του άνω και κάτω βλεφαρικού χείλους προς τη μεριά της μύτης. Καλούνται άνω και κάτω δακρυϊκό σημείο.
ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ: Είναι, όπως λέει και το όνομά τους, δύο σωληνάκια ξεκινούν από το άνω
και κάτω δακρυϊκό σημείο για να ενωθούν στο κοινό δακρυϊκό σωληνάριο και να αποχετευθεί το περίσσευμα των δακρύων προς τον ρινοδακρυϊκό πόρο.
ΔΑΚΡΥΪΚΟΣ ΑΣΚΟΣ: είναι ένα σακουλάκι που βρίσκεται μέσα στον
κόγχο. Αυτός πολλές φορές φλεγμαίνει και δημιουργείται η δακρυοκυστίτιδα.
ΡΙΝΟΔΑΚΡΥΪΚΟΣ ΠΟΡΟΣ: Βρίσκεται μέσα στη ρινική περιοχή και αποχετεύει το δάκρυ στη μύτη. Για αυτό όταν κλαίμε τρέχει η μύτη μας. Η σημασία της καλής λειτουργίας της δακρυϊκής συσκευής είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι το φράξιμο της αποχετευτικής οδού που μπορεί να θεραπευθεί με πλύση με ειδικά οφθαλμολογικά εργαλεία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο.
Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να εμφανίζουμε δακρύρροια. Αυτή η κατάσταση πολλές
φορές οφείλεται στο ότι η αποχετευτική οδός των δακρύων έχει φράξει,
μερικά ή ολικά. Πως αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση; Με μια ειδική μέθοδο, εισάγοντας μια μικρή βελόνα,
χωρίς μύτη, στο δακρυικό πόρο του ματιού μας καθαρίζουμε, με φυσιολογικό
ορό το φραγμένο δακρυικό πόρο. Στο μικρό αυτό βίντεο μπορείτε να
δείτε αυτή την διαδικασία σε ασθενή του Οφθαλμολογικού Κέντρου
BioLaser. Η ιατρική αυτή πράξη γίνεται πάντα απο τον ειδικό Οφθαλμίατρο και στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Βασίλη Παπαδόπουλο. Η παρέμβαση μας υπήρξε επιτυχής μιας και όπως μπορείτε να
ακούσετε στο τέλος του βίντεο, η ασθενής μας απαντά καταφατικά στην
ερώτηση μας, αν κατεβαίνει ο φυσιολογικός ορός στο πίσω μέρος του
ρινοφάρυγγα. Η συγκεκριμένη ασθενής έπασχε από βλεφαρίτιδα, λόγω Demodex, καθώς και από Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνουν την κακή κατάσταση των δακρυικών οδών και ο τακτικός έλεγχος της βατότητας τους καθίσταται απαραίτητος.
Για περισσότερες πληροφορίες η ραντεβού απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210 2011933 και 6946738344. Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ BioLaser βρίσκεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, στα Πατήσια. Υπεύθυνος Οφθαλμίατρος : Βασίλης Παπαδόπουλος
Όσο απλό και αν φαίνεται, η ενστάλαξη σταγόνων στο μάτι μας, έχει κάποια "μυστικά", που καλό είναι να τα γνωρίζουμε για την αποτελεσματική και ασφαλή δράση του φαρμάκου. Αρχίζουμε:
πλύνετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι
ανακινείστε ελαφρά το φιαλίδιο με τις σταγόνες
Ανοίξτε το πώμα του φιαλιδίου
κοιτάξτε με τα δύο μάτια ανοικτά προς το ταβάνι
τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο, με το ένα χέρι σχηματίζοντας ένα σάκο μεταξύ βολβού του ματιού και κάτω βλεφάρου
σταθεροποιήστε το άλλο χέρι σας, που θα κρατά το φιαλίδιο, ακουμπώντας το στο μέτωπο
τοποθετείστε μια σταγόνα του φαρμάκου στον σάκο που δημιουργείται μεταξύ βολβού και κάτω βλεφάρου
μην ακουμπάτε το ρύγχος του φιαλιδίου στο μάτι, στα βλέφαρα ή στις βλεφαρίδες
μην βάζετε περισσότερα του ενός κολλύρια ταυτόχρονα στα μάτια
σε αυτή την περίπτωση , καλό είναι να περιμένετε 5 με 10 λεπτά μεταξύ της ενστάλαξης των 2 κολλυρίων
όταν πρέπει να βάλετε σταγόνες και οφθαλμική αλοιφή, θα βάζετε πρώτα τις σταγόνες και στο τέλος την αλοιφή
αφού βάλετε τις σταγόνες κρατείστε τα μάτια κλειστά για 1 λεπτό περίπου, προκειμένου να δράσει καλύτερα το φάρμακο
ποτέ μην χρησιμοποιείται το ίδιο φιαλίδιο σε περισσότερα από ένα άτομο. Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικό του φιαλίδιο, ακόμη και αν πρόκειται για το ίδιο φάρμακο, για να μην μεταδίδονται τυχόν μολύνσεις από τον ένα στον άλλο
επανατοποθετείστε το πώμα του φιαλιδίου και φυλάξτε το φάρμακο σε ασφαλές και δροσερό σημείο
Πολλά άτομα, κάθε ηλικίας, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια βλεφαρίδων, σε πιο έντονο βαθμό από το συνηθισμένο.
Μια από τις κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης είναι η βλεφαρίτιδα.
Η βλεφαρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση όπου τα βλέφαρα μας εμφανίζουν φλεγμονή.
Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκληθεί από μικρόβια.
Μια πολύ συνηθισμένη αιτία της βλεφαρίτιδας είναι το παράσιτο demodex.
Το παράσιτο αυτό μπορεί με διπλό τρόπο να προκαλέσει απώλεια των βλεφαρίδων μας.
Αφ'ενός με την μόλυνση των βλεφάρων μας από τα ίδια τα παράσιτα, που βρίθουν βακτηρίων και αφ'ετέρου με την καταστροφή των θηλάκων των βλεφαρίδων, μιας και τα demodex εκεί φωλιάζουν και τρέφονται με το σμήγμα της ρίζας των βλεφαρίδων.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την αιτία της απώλειας των βλεφαρίδων μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να θεραπευτούμε.
Συνήθως οι περισσότερες βλεφαρίδες ξαναφυτρώνουν, αρκεί η θεραπεία να είναι άμεση, αποτελεσματική, αιτιολογική και να υπάρχει παρακολούθηση σε βάθος χρόνου για την αποτροπή υποτροπών.
Στο Πρότυπο Κέντρο θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Χαλαζίων, Ξηροφθαλμίας και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων, χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού τηλεφωνήστε στο 6946738344 και 2102011933.
Τα κέντρα μας βρίσκονται: