Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΚΡΥΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ


Η δακρυϊκή συσκευή είναι το σύνολο των ανατομικών στοιχείων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των ματιών και χρησιμεύει στην καλή παραγωγή και αποχέτευση των δακρύων.
Αποτελείται από τα εξής στοιχεία:
 • ΔΑΚΡΥΪΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ: αυτοί   παράγουν τα δάκρυα .
   Συναπαρτίζονται  από τον κύριο ή βασικό δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται στο άνω και έξω τοίχωμα του οφθαλμικού κόγχου, κάτω από το δέρμα.
  Σημαντικός είναι ο ρόλος των  επικουρικών αδένων  που βρίσκονται στα βλέφαρα και τους επιπεφυκότες.
 • ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΗΜΕΙΑ: είναι δύο μικρές τρυπούλες  που βρίσκονται στο εσωτερικό τμήμα του άνω και κάτω βλεφαρικού χείλους προς τη μεριά της μύτης. Καλούνται άνω και κάτω δακρυϊκό σημείο.
 • ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ:  Είναι, όπως λέει και το όνομά τους, δύο σωληνάκια ξεκινούν από το άνω και κάτω δακρυϊκό σημείο για να ενωθούν στο κοινό δακρυϊκό σωληνάριο και να αποχετευθεί το περίσσευμα των δακρύων προς τον ρινοδακρυϊκό πόρο.  
 • ΔΑΚΡΥΪΚΟΣ ΑΣΚΟΣ: είναι ένα σακουλάκι  που βρίσκεται μέσα στον κόγχο. Αυτός πολλές φορές φλεγμαίνει και δημιουργείται η δακρυοκυστίτιδα.
 • ΡΙΝΟΔΑΚΡΥΪΚΟΣ ΠΟΡΟΣ: Βρίσκεται μέσα στη ρινική περιοχή και αποχετεύει το δάκρυ στη μύτη. Για αυτό όταν κλαίμε τρέχει η μύτη μας.

  Η σημασία της καλής λειτουργίας της δακρυϊκής συσκευής είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
  Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι το φράξιμο της αποχετευτικής οδού που μπορεί να θεραπευθεί με πλύση με ειδικά οφθαλμολογικά εργαλεία.
  Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο.
   

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να εμφανίζουμε δακρύρροια. 
Αυτή η κατάσταση πολλές φορές οφείλεται στο ότι η αποχετευτική οδός των δακρύων έχει φράξει, μερικά ή ολικά.

Πως αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση;

Με μια ειδική μέθοδο, εισάγοντας μια μικρή βελόνα, χωρίς μύτη, στο δακρυικό πόρο του ματιού μας καθαρίζουμε, με φυσιολογικό ορό το φραγμένο δακρυικό πόρο.

Στο μικρό αυτό βίντεο μπορείτε να δείτε αυτή την διαδικασία σε ασθενή του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser. 

Η ιατρική αυτή πράξη γίνεται πάντα απο τον ειδικό Οφθαλμίατρο και στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Βασίλη Παπαδόπουλο.
Η παρέμβαση μας υπήρξε επιτυχής μιας και όπως μπορείτε να ακούσετε στο τέλος του βίντεο, η ασθενής μας απαντά καταφατικά στην ερώτηση μας, αν κατεβαίνει ο φυσιολογικός ορός στο πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα.
Η συγκεκριμένη ασθενής έπασχε από βλεφαρίτιδα, λόγω Demodex, καθώς και από Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνουν την κακή κατάσταση των δακρυικών οδών και ο τακτικός έλεγχος της βατότητας τους καθίσταται απαραίτητος. 


Για περισσότερες πληροφορίες η ραντεβού απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210 2011933 και 6946738344.
Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ BioLaser βρίσκεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, στα Πατήσια. Υπεύθυνος Οφθαλμίατρος : Βασίλης Παπαδόπουλος

www.biolaser.gr