Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Demodex και Ξηροφθαλμία


Η Ξηροφθαλμία τείνει να γίνει μια πραγματική μάστιγα της εποχής μας.
Ιδιαίτερα οι πνευματικά εργαζόμενοι, με πολλές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή έρχονται συχνά στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Biolaser με συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
 Είναι πολύ συνηθισμένο σε  περιπτώσεις  ξηροφθαλμίας,  να ανευρίσκονται στον πάσχοντα παρασιτικά ακάρεα  Demodex. 
Σύγχρονες  επιστημονικές έρευνες απέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα Demodex  στην δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων και στην επακόλουθη χρόνια βλεφαρίτιδα .
 Ένα βακτήριο το Bacillus oleronius συνυπάρχει πολλές φορές με τα Demodex και παίζει ένα υποβοηθητικό και ταυτόχρονα καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της  βλεφαρίτιδας.Παράγει κάποια ειδικά ένζυμα που διασπούν τα λιπίδια, του εκκρίματος των Μεϊβομιανών αδένων, καταστρέφοντας την ελαιώδη στιβάδα των δακρύων.
Με αυτό τον τρόπο  το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.
Η σημαντική αυτή γνώση μας επέτρεψε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Νόσου, βασική προϋπόθεση είναι η σωστή διάγνωση.
Όπλο μας είναι η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων όπως το Schirmer test I και ΙΙ, το BUT Test, η χρώση του κερατοειδούς με φλουοροσκεϊνη, ο έλεγχος της λειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων, η εξέταση για την ύπαρξη παρασίτων Demodex και άλλα.
 Ο οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία  , βάσει των παρακάτω παραγόντων: ηλικία, φύλο, επάγγελμα, συνήθειες, βαθμό και περιοχές προσβολής, αλλεργίες, άλλες παθήσεις (πχ θυρεοειδής, γλαύκωμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ) κ.α.
 Η αποτελεσματική διάγνωση, η φροντίδα και η διαχείριση των οφθαλμικών διαταραχών απαιτούν πολύ εξειδικευμένη γνώση και  εμπειρία.
Αυτά διαθέτουμε στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser του Χειρουργού Οφθαλμιάτρου Βασίλη Παπαδόπουλο.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να έχετε μια σωστή διάγνωση και εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.