Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ DEMODEX;

Μια συνηθισμένη ερώτηση που υποβάλλουν οι γυναίκες ασθενείς μας που προσέρχονται στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX είναι:

Γιατρέ μπορώ να χρησιμοποιώ άφοβα τα καλλυντικά μου, να βάζω σκιές, μάσκαρα και μέικ απ, ενώ πάσχω από Demodex;

Η απάντηση μας είναι στερεότυπη: Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση καλλυντικών των ματιών και της δεμοδίκωσης ( έτσι ονομάζεται η νόσος που προκαλεί το παράσιτο Ντέμοντεξ).
Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό εξηγούμε τα παρακάτω:

Πρώτα από όλα πρέπει να δείξουμε ότι η υπερβολική ποσότητα ή και η κακή ποιότητα καλλυντικών των οφθαλμών αφενός ευνοεί το πολλαπλασιασμό του demodex, αφετέρου παρεμποδίζει τη σωστή θεραπεία.

Ειναι πολύ συνηθισμένο  να αγωνιζόμαστε να ξεχωρίσουμε τα παράσιτα στις ρίζες των βλεφαρίδων κάτω από στρώματα μάσκαρας και αλλών συστατικών μακιγιάζ. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στην αμέλεια των ασθενών να αφαιρούν το μακιγιάζ  με σχολαστικό τρόπο πριν τον νυκτερινό ύπνο.

Κάτω από το μακιγιάζ όχι μόνο τα παράσιτα demodex κάνουν γιορτή αλλά τα συστατικά του μακιγιάζ φράσουν τα στόμια των αδένων που λιπαίνουν τα μάτια (Μεϊβομιανοί αδένες) με αποτέλεσμα επιδείνωση της συνήθως συνυπάρχουσας ξηροφθαλμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ορισμένα συστατικά του μακιγιάζ είναι τοξικά για τους ασθενείς με ξηροφθαλμία και αυτό αποτελεί μια ακόμη επιβάρυνση στην υγεία των ματιών του πάσχοντος.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι πάσχουσες από Demodex   έχουν επιμολύνει τις συσκευασίες του μακιγιάζ τους με τα παράσιτα. Άρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης.
Τα καλλυντικά θα πρέπει να  πεταχτούν και να σταματήσουμε το μακιγιάζ καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλιώς δεν θα μας μείνει βλεφαρίδα για βάψιμο, μιας και τα demodex προκαλούν πτώση των βλεφαρίδων.

Όταν ο γιατρός, μας επιτρέψει να κάνουμε πάλι μακιγιάζ στα μάτια μας τότε θα το κάνουμε με εντελώς καινούρια, αχρησιμοποίητα, καλλυντικά.

Κάτι που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι να μην δανείζουμε ή δανειζόμαστε καλλυντικά ματιών σε φίλους και γνωστούς. Αν το κάνουμε μπορεί να μας μεταδώσουν ή να τους μεταδώσουμε το παρασιτικό άκαρι Demodex.

Διαβάστε επίσης:

Πεφτουν οι βλεφαριδες σου; Δες ποια μπορει να ειναι η αιτια