Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΑΦΡΩΔΗ ΔΑΚΡΥΑ;

Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX,ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ εμφανίζοντας αφρώδη δάκρυα.
Οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο παρά μόνο όταν τους εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό το σύμπτωμα.

 Όντως τα αφρώδη δάκρυα είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτωματα της Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων (ΔΜΑ).

Αυτός ο αφρός ή φυσαλίδες στη στιβάδα των δακρύων βάζει την διάγνωση με αρκετή ασφάλεια τη διάγνωση της Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων (ΔΜΑ).

 Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί δημιουργείται αυτός ο αφρός; 

 Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με την ΔΜΑ υπάρχουν δύο εξηγήσεις.

Η πρώτη είναι ότι η ΔΜΑ προκαλεί την έκκριση ενός αφρώδους υλικού από τους Μεϊβομιανούς αδένες αντί του φυσιολογικού ελαιώδους και λεπτόρρευστου υγειούς εκκρίματος.

 Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο αφρός αυτός είναι αποτέλεσμα της βλαπτικής δράσης βακτηριακών ενζύμων που επιδρούν πάνω στο παθολογικό παχύρευστο έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων προκαλώντας το φαινόμενο της σαπωνοποίησης.
Έτσι ο αφρός αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά σαπουνάδα.
 Αυτή η "σαπουνάδα" δημιουργεί τον ίδιο ακριβώς ερεθισμό στα μάτια του πάσχοντος, όπως ακριβώς θα μας ερέθιζε οποιαδήποτε σαπουνάδα.

Αυτό το φαινόμενο είναι που εξηγεί γιατί οι ασθενείς με Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων (ΔΜΑ) παραπονούνται για ερυθρότητα, δακρύρροια, τσούξιμο, αίσθηση καψίματος, αυξομείωση της όρασης.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιος να πάσχει από όλα τα παραπάνω αν έχει μπει σαπουνάδα στα μάτια του!

Το σημαντικό είναι να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που προκαλούν την Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων (ΔΜΑ).

 Τι είναι οι μεϊβομιανοί αδένες;

 Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω απο τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.

Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο.

Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών. Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυικής στιβάδας.
 Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία. 

Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
 Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.
Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια.
 Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση.
 Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεϊνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων.
Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
 Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ασθενείς που πάσχουν από Δεμοδίκωση (προσβολή από Demodex)

Η θεραπευτική αντιμετώπιση χρειάζεται επιμονή και υπομονή τόσο από τον ασθενή όσο και από τον θεράποντα Οφθαλμίατρο.

 Στην φωτο φαίνεται το αρχικό αποτέλεσμα της θεραπείας που εφαρμόσαμε στον ασθενή μας, με τους αποφραγμένους μεϊβομιανούς αδένες στο πάνω βλέφαρο.
Δείτε το παχύρρευστο υγρό, σαν κερί, που εκκρέει από τους πόρους των αποφραγμένων αδένων, μετά τους κατάλληλους χειρισμούς μας.
 Η κανονική υφή του εκκρίματος θα έπρεπε να είναι λεπτόρρευστη, διαυγής και ελαιώδης.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες συνεχίστηκαν μέχρις ότου αποκαταστάθηκε πλήρως η καλή λειτουργία των αδένων.

 Ένα πολύτιμο όπλο στην καταπολέμηση των βακτηριδίων που επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση είναι η Φωτοθεραπεία. 

Η Φωτοθεραπεία, εκτός των άλλων, προάγει την επούλωση των βλαβών που προκαλεί το παρασιτικό άκαρι Demodex και τα βακτηρίδια που εμπεριέχουν τα παράσιτα. H συσκευή φωτοθεραπείας χρησιμοποιεί φως υψηλής πόλωσης, το οποίο διεγείρει και τονώνει συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ουδετερόφιλα και μακροφάγα).
Με την χρήση της φωτοθεραπείας αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας για την ανασύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης με θετική επίδραση στη λειτουργία των ιστών και των οργάνων.
Για αυτό το λόγο η μέθοδος Φωτοθεραπείας χρησιμοποιείται και σαν όπλο αντιγήρανσης.
 Επίσης, η φωτοθεραπεία επιδρά ευεργετικά στα προσβεβλημενα και εξασθενημένα κύτταρα με την αναδόμηση της κυτταρικής μεμβράνης και ομαλοποιεί τον μεταβολισμό τους.

Η χρήση της φωτοθεραπείας διευκολύνει την απορρόφηση βιταμινών, οξυγόνου και άλλων συστατικών με αποτέλεσμα την δημιουργία καινούργιων αγγείων για βελτίωση της ροής αίματος και βοηθά την αναγέννηση του δέρματος χάρη στη τόνωση των κερατινοκυττάρων.
Με την χρήση πολωμένου ορατού και απολύτως ασφαλούς φωτός με μήκος κύματος από 480 έως 3400 nm, που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA, UVB ακτινοβολίες, χωρίς να παράγει θερμότητα, καταστρέφει τα επιβλαβή βακτηρίδια και θεραπεύει την φλεγμονή.
Αυτό επιτυγχάνεται με την επίδραση του φωτός της Φωτοθεραπείας σε κάποιες χημικές ουσίες (πορφυρίνες) που παράγουν τα βακτηρίδια στο εσωτερικό τους.
Το φώς αντιδρά με αυτές τις ουσίες προς παραγωγή Οξυγόνου εν τω γεννάσθαι το οποίο είναι ισχυρότατο βακτηριοκτόνο.
Με αυτόν τον τρόπο τα βακτηρίδια που εμπεριέχουν τα παράσιτα Demodex, εξολοθρεύονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών φαρμακών που πολλές φορές έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η χρήση αυτού του πολωμένου φωτός δίνει την δυνατότητα της διείσδυσης της ευεργετικής δράσης αρκετά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Το κίτρινο φως που εκπέμπει η συκευή Φωτοθεραπείας εμπεριέχει δύο ειδικά, ίσης δόσης φωτεινές δέσμες, διαφορετικού μήκους κύματος.

 Ένα μπλε φως, το οποίο αναλαμβάνει την καταστροφή των βακτηριδίων και την ενεργοποίηση των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού και ένα ερυθρό φως το οποίο βελτιώνει την μικροκυκλοφορία και ελαχιστοποιεί τις βλαπτικές επιπτώσεις της φλεγμονής καταστέλλωντάς την.
Με την καταστολή της φλεγμονής επιτυγχάνουμε συρρίκνωση των σμηγματογόνων αδένων που φλεγμαίνουν. Έτσι σταματά η υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που φράσσει τους πόρους του δέρματος.
Επίσης καθιστώντας το δέρμα λιγότερο λιπαρό μπορούμε να καταπολεμήσουμε ευκολότερα και τη βακτηριδιακή φλεγμονή και τα παράσιτα Demodex που τρέφονται από το σμήγμα.

 Η Φωτοθεραπεία επίσης, διεγείρει την ανανέωση των γηρασμένων και ταλαιπωρημένων κυττάρων, ενισχύει την σύνθεση κολλαγόνου προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η καλή εμφάνιση του δέρματος, βελτιώνει την τοπική κυκλοφορία του αίματος συνεισφέροντας στην μεταφορά χρήσιμων θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου και βοηθώντας στην απομάκρυνση άχρηστων και βλαβερών ουσιών, βοηθά αποτελεσματικά στην καλή επούλωση βλαβών μεγαλύτερων αλλά και μικρότερων.

Η Φωτοθεραπεία συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα σαν θεραπευτική μέθοδος, όπως: δεν έχει παρενέργειες, μειώνει την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών, είναι φυσική, μη επεμβατική μέθοδος, δεν έχει περιορισμούς ηλικιακούς, μπορεί να εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εποχή του έτους και μετά την συνεδρία μπορεί ο ασθενής να επανέλθει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.