Συγκεκριμένα τα βακτηρίδια αυτά παράγουν ένζυμα που προάγουν την κερατινοποίηση του επιθηλίου των αδένων, οδηγώντας έτσι στην εκφύλιση αυτών.
Τα ένζυμα αυτά μετατρέπουν το έκκριμα των αδένων από λεπτόρρευστο σε παχύρευστο (βλέπε την παραπάνω φωτο) με αποτέλεσμα σιγά σιγά να φράσουν οι αδένες και τελικά να εκφυλίζονται.
Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των βακτηριδίων και συνεπακόλουθα το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων είναι η πρόσθια βλεφαρίτιδα, η λοίμωξη από τα παράσιτα Demodex (τα Demodex είναι γεμάτα βακτηρίδια), η μη καλή καθαριότητα της περιοχής, ακόμα και η πολυετής χρήση φακών επαφής.
Επιπρόσθετα υποβοηθούν την ανάπτυξη του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης, το stress, η γήρανση, ο διαβήτης, ορισμένες θεραπείες ακμής, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιισταμινικά φάρμακα, η κακή διατροφή, η μή θεραπεία φλεγμονών του ματιού (χαλάζια, κριθαράκια, χρόνιες επιπεφυκίτιδες κλπ).
Είναι σκόπιμο λοιπόν μόλις αισθανθούμε τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν ανήκουμε στην ομάδα πληθυσμού αυξημένου κινδύνου να ζητήσουμε την βοήθεια του Οφθαλμίατρου.
Εάν παρατηρήσετε πιτυρίδα στις βλεφαρίδες σας, βλέννες και αφρώδη δάκρυα στις βρυσούλες των ματιών πρέπει να σκεφθείτε το Σύνδρομο Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων που πολλές φορές έχουν άμεση σχέση με προσβολή από το παράσιτο Demodex.
Με την σωστή και έγκαιρή αντιμετώπιση μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα θεραπεύντας την ρίζα του προβλήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: