Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ω 3 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ


Ολοένα και περισσότερες μελέτες έρχονται στο φως σχετικά με την ευεργετική σημασία των Ω 3 λιπαρών οξέων στην υγεία των ανθρώπων.
 Επίσης μεγάλη είναι η σημασία των λιπαρών στη διατήρηση της καλής κατάστασης και λειτουργίας των ματιών μας.
 Όταν διαταραχθεί η αναλογία των καλών Ω 3 και Ω 6 λιπαρών οξέων, οι μεϊβομιανοί αδένες που  λιπαίνουν τα μάτια μας, εμφανίζουν  φλεγμονή .


Η φλεγμονή αυτή προκαλείται λόγω    της αλλαγής στη σύνθεση των εκκρίσεων του αδένα καθώς αυτές γίνονται πιο παχύρρευστες. Η αύξηση της πυκνότητας των εκκρίσεων οδηγεί σε απόφραξη του πόρου του μεϊβομιανού  αδένα.
Εξ αιτίας αυτού  επηρεάζεται η λειτουργία  της ελαιώδους στιβάδας των δακρύων μας.



Χωρίς την ελαιώδη στιβάδα, η υδαρής στιβάδα, που βρίσκεται από κάτω,  εξατμίζεται ευκολότερα, προκαλώντας ξηροφθαλμία και έτσι  σημαντικούς ερεθισμούς στην οφθαλμική επιφάνεια. 
(Βλέπε ΕΔΩ :ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ)
 Τα Ω 3 λιπαρά όταν επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της υγείας των ματιών μας.
Βέβαια πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό, ιδιαίτερα αν η κατάσταση έχει προχωρήσει σε Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων

 

Η Δυσλειτουργία Μεϊβομιανών Αδένων προκαλεί, εκτός των άλλων, Ξηροφθαλμία.
Με τις ειδικές συσκευές που διαθέτει το Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser κάνουμε θεραπευτικό μασάζ, φωτοθεραπεία, θερμότητα και εφύγρανση ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν οι αδένες.
Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι αντιληπτά από τους ασθενείς από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Ταυτόχρονα με την διαδικασία της φωτοθεραπείας και του ξεμπλοκαρίσματος των αδένων πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Στα ανωτέρω βίντεο μπορείτε να δείτε κάποιες τέτοιες διαδικασίες.


Οι πιο σημαντικές  πηγές Ω 3 λιπαρών οξέων είναι: Καρύδια ,  τα πεκάν , τα φιστίκια. 
Τα Αυγά , στους κρόκους. Τα ασπράδια των αυγών δεν περιέχουν λιπαρά οξέα. Ψάρια : Προτιμήστε σολομό, τόνο, ρέγκα, πέστροφα λίμνης και σαρδέλες. 
 Όσπρια: Όλα τα όσπρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.  
 Ελαιόλαδο και όλα τα καλής ποιότητας έλαια (όπως από canola, σόγια και καρύδια) είναι καλές επιλογές, αλλά το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο. 
 Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 Λιναρόσπορος, λινέλαιο και άλλοι σπόροι:  Οι σπόροι λιναριού έχουν υψηλές ποσότητες ALA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αλλά πρέπει να τους αλέθετε   πριν τους βάλετε στο φαγητό σας.