Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΕΧΩ DEMODEX ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΜΟΥ;


Μεγάλη προσβολή από demodex των βλεφαρίδων.
Διακρίνονται περισσότερες από 10 βλεφαρίδες με  κυλινδρική πιτυρίδα που χαρακτηρίζουν την προσβολή σαν μεγάλη

Όταν οι ασθενείς μας μαθαίνουν ότι πάσχουν από οφθαλμική δεμοδίκωση (προσβολή από το παράσιτο demodex), η εύλογη ερώτηση τους είναι:
-Πόσο μεγάλη είναι η προσβολή των ματιών μου από το παράσιτο;
Η απάντηση βέβαια εξαρτάται από τα κλινικά συμπτώματα και τις ενοχλήσεις του ασθενούς.
Άλλο μέτρο του βαθμού προσβολής είναι ο αριθμός των demodex που ανευρίσκεται κατά την μικροσκοπική εξέταση των βλεφαρίδων  που κάνουμε.

Μια προτεινόμενη κλίμακα για τον βαθμό της προσβολής του Demodex στον  οφθαλμό,  εξαρτάται από τον αριθμό των βλεφαρίδων που έχουν προσβληθεί και εμφανίζουν κυλινδρική πιτυρίδα.

 Η σοβαρότητα, σύμφωνα με αυτή την κλίμακα μπορεί να χωριστεί σε ήπια προσβολή  ( λιγότερες από 5 βλεφαρίδες με κυλινδρική πιτυρίδα), μέτρια (5-9 βλεφαρίδες με κυλινδρική πιτυρίδα) και μεγάλη προσβολή (περισσότερες από 10 βλεφαρίδες με  κυλινδρική πιτυρίδα). 
Ωστόσο, αυτή η κλίμακα   αποτελεί περισσότερο μια εμπειρική ταξινόμηση από τους οφθαλμιάτρους που διεθνώς έχουν ασχοληθεί με την θεραπεία της οφθαλμικής δεμοδίκωσης και δεν απεικονίζει πάντα τον βαθμό σοβαρότητας της κλινικής νόσου. 



 
Σε κάθε περίπτωση η δεμοδίκωση είναι μια εξελισσόμενη νόσος και αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα μπορεί να φουντώσει και να δημιουργήσει ολοένα και πιο δύσκολο να θεραπευτούν, προβλήματα στα μάτια μας.