Με τον όρο Νόσος της Οφθαλμικής επιφάνειας εννοούμε τις διαταραχές στη λειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού και περισσότερο του κερατοειδούς.
Ο Κερατοειδής είναι το διαφανές "τζαμάκι" του ματιού.
Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν την Ξηροφθαλμία, τη Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων, το Σύνδρομο Sjiogren, την ροδόχρου νόσο των ματιών, την Δεμοδίκωση (προσβολή απο το παράσιτο Demodex), τις αλλεργίες, το ουλώδες πεμφιγοειδές του ματιού, χημικά ή φυσικά εγκαύματα, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Ρευματοειδής αρθρίτις κ.α.
Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει τη Νόσο της Οφθαλμικής Επιφάνειας είναι η χρήση αντιγλαυκωματικών οφθαλμικών σταγόνων.
Η θεραπεία του γλαυκώματος απαιτεί την συνεχή και συχνή στη διάρκεια της ημέρας ενστάλλαξη οφθαλμικών σταγόνων.
Τόσο η ενεργός ουσία , όσο και τα συντηρητικά αυτών των κολλυρίων μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στη δομή των δακρύων καθώς και αλλεργικές καταστάσεις που οδηγούν, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, σε έντονη ξηροφθαλμία και πρόσκληση της Νόσου της Οφθαλμικής επιφάνειας.
Η Νόσος της Οφθαλμικής επιφάνειας επηρεάζει έκδηλα την καθημερινότητα του πάσχοντος.
Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
- Θολή όραση
- Αυξομειώσεις της όρασης στη διάρκεια της ημέρας
- Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
- Αίσθηση ξηρότητας του ματιού
- Κόκκινα μάτια
- Φαγούρα
- Δυσφορία ή και πόνος
- Δυσχέρεια στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών
- Δακρύρροια
- Φωτοφοβία
- Το Σύνδρομο Ματιών απο τη χρήση Ηλεκτρονικών συσκευών - Computer Vision Syndrome
- Ορμονικές διαταραχές και κυρίως η εμμηνόπαυση
- Ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνει και η πιθανότητα να αναπτύξουμε την Νόσο της Οφθαλμικής επιφάνειας.
- Η ρύπανση τόσο του εξωτερικού περιβάλλοντος (σκόνες, ρύπανση της ατμόσφαιρας, καυσαέρια, ήλιος) όσο και του χώρου που ζούμε ή εργαζόμαστε (κλιματισμός, σκόνες, σωματίδια από μοκέτες, ρύποι από κατοικίδια ή ακάρεα, λαμπτήρες φωτισμού κλπ)
- Αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης
- Λήψη φαρμάκων και κυρίως ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών
- Συνεχής ή κακή χρήση φακών επαφής
- Κακή και υπερβολική χρήση μακιγιάζ ματιών
- Έλλειψη βιταμίνης Α
- Προσβολή από παράσιτα Demodex κ.α.
Για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Νόσου, βασική προϋπόθεση είναι η σωστή διάγνωση.
Όπλο μας είναι η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων όπως το Schirmer test I και ΙΙ, το BUT Test, η χρώση του κερατοειδούς με φλουοροσκεϊνη, ο έλεγχος της λειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων, η εξέταση για την ύπαρξη παρασίτων Demodex και άλλα.
Ο οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία , βάσει των παρακάτω παραγόντων: ηλικία, φύλο, επάγγελμα, συνήθειες, βαθμό και περιοχές προσβολής, αλλεργίες, άλλες παθήσεις (πχ θυρεοειδής, γλαύκωμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ) κ.α. Η αποτελεσματική διάγνωση, η φροντίδα και η διαχείριση των οφθαλμικών διαταραχών απαιτούν πολύ εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία.
Αυτά διαθέτουμε στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser του Χειρουργού Οφθαλμιάτρου Βασίλη Παπαδόπουλο.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να έχετε μια σωστή διάγνωση και εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
- Που είμαστε:
- ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥΑθήνα: ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ 8 , 4ος όροφος – ΠΑΤΗΣΙΑΚηφισιά: ΚΥΝΗΓΩΝ 16, 2ος όροφος – ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑΠερισσότερα: www.demodex.gr
- Τηλέφωνο
210 2011933, 6946 738344
Mail: vaspap2010@gmail.com
Ώρες λειτουργίας:
Κάθε μέρα και Σάββατο, μετά από ραντεβού
Διαβάστε επίσης: