Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ DEMODEX

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το παρασιτικό άκαρι Demodex, να προσβάλλει ολόκληρες οικογένειες.

Ένα πρόσφατο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, ήταν αυτό της οικογένειας του Δημήτρη Μ.
Ο πατέρας προσήλθε με έντονα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και βλεφαρίτιδας και διεγνώσθη η ύπαρξη παρασίτου Demodex.
 Ξεκίνησε η θεραπεία και στην επόμενη συνεδρία, μετά από συμβουλή μας, προσήλθαν και εξετάστηκαν τόσο η σύζυγος του, όσο και η πεντάχρονη κορούλα τους.
Το παράσιτο είχε προσβάλλει όλη την οικογένεια και έτσι ξεκινήσαμε θεραπεία και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη.
 
Τα παράσιτα μεταδίδονται μέσω της άμεσης φυσικής επαφής με προσβεβλημένα άτομα (αγκαλιές, φιλιά, χειραψία κλπ) ή της έμμεσης επαφής μέσω μολυσμένων αντικειμένων (πετσέτες σφουγγάρια, βούρτσες μαλιών, καλλυντικά προσώπου και ματιών κλπ).
Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πιο εύκολο είναι να κολλήσουν τα μέλη μιας οικογένειας, ακόμα και τα μικρά παιδιά, μιας και έρχονται σε στενή επαφή με τους γονείς. Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνει με την ευχάριστη συνήθεια να ξαπλώνουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας στο κρεββάτι των γονιών και να έρχονται σε επαφή με τα σεντόνια και τα μαξιλάρια.

Όταν  κάποια άτομα   «κολλήσουν» demodex δεν εμφανίζουν όλοι τα ίδια συμπτώματα νόσησης.

Σε μερικούς μάλιστα μπορεί για ένα διάστημα να μην εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα.

Παρόλα αυτά τα ασυμπτωματικά άτομα που είναι φορείς του παρασίτου Demodex μπορεί να τα μεταδώσουν σε άλλους.

Φαίνεται ότι το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει να κάνει με το πόσο εμφανώς ή μη θα νοσήσει ένα άτομο.
 
 Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έρχονται στο Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Demodex του Οφθαλμολογικού Κέντρου Biolaser θέτουν το ερώτημα: "Πως κόλλησα αυτό το παράσιτο; "
Πολλοί από αυτούς που είναι ήδη ενημερωμένοι ότι το παράσιτο demodex μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο, το σκύλο ή τη γάτα, συμπληρώνουν: "...μα εγώ δεν εχω ούτε σκύλο ούτε γάτα".
Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας.
Δύο είδη παρασίτων demodex βρίσκονται στον άνθρωπο: το demodex folliculorum που ζει στους θυλάκους των τριχών μας (κυρίως στις βλεφαρίδες και τα φρύδια) και το demodex brevis το οποίο ζει στους σμηγματογόνους αδένες (κυρίως του προσώπου και των ματιών).
Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε είναι ταυτόσημα τόσο στην επαφή μας με τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλο και γάτα) οσο και με τους συνανθρώπους μας.
 Αυτά περιλαμβάνουν
 1. καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου μας, και 
2. ατομική χρήση ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτες, μαξιλάρια, βούρτσες μαλλιών, καλλυντικά ματιών  κ.α).
Είναι εντυπωσιακό, πόσοι πολλοί ασθενείς πάσχουν απο επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, χαλάζια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις λόγω προσβολής από Demodex.
Να μη παραλείπουμε σε περιπτώσεις επίμονων ερεθισμών των ματιών μας και της γύρω περιοχής, να επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο μας ο οποίος θα μας υποδείξει εφόσον υπάρχουν ενδείξεις να προσχωρήσουμε σε  διαγνωστική εξέταση και θεραπεία για demodex.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι όταν εντοπίσουμε το παράσιτο σε ένα μέλος της οικογένειας να εξεταστούν και τα υπόλοιπα προκειμένου, αν ήδη έχουν προσβληθεί, να προχωρήσουμε και στην θεραπεία τους.
Αλλιώς αυξάνει ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και του θεραπευμένου ατόμου.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στα 210 2011933 ή απευθείας με τον Οφθαλμίατρο Βασίλη Παπαδόπουλο στο 6946738344.