Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ - ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗ

του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που για όλους μας είναι ευχάριστη και χαλαρωτική: μπάνια, θάλασσα και περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι βασανιστική εποχή: για αυτούς που πάσχουν από ξηροφθαλμία. 
Η ξηροφθαλμία είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και εμφανίζεται όταν τα μάτια μας παράγουν λιγότερα δάκρυα από το φυσιολογικό ή όταν δεν έχουν τη σωστή σύνθεση. 
 Η ξηροφθαλμία είναι μια ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάσουμε πολλές από τις καλοκαιρινές απολαύσεις. 

Εκτός από τη πλήρη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, που είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία και που γίνεται στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BIOLASER, υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τις ενοχλήσεις αυτής της δυσάρεστης κατάστασης. 

Διαβάστε τους προσεκτικά:

1ον Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο 

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ βλαπτική για την όραση μας. Φορώντας γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία και σε συνδιασμό με ένα καπέλο με γείσο (πχ. σε στυλ jockey) θα προστατεύσουμε σε σημαντικό βαθμό τα μάτια μας.


2ον Πίνουμε πολύ νερό

 Όταν πάσχουμε από ξηροφθαλμία πρέπει να παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε ο οργανισμός μας να είναι επαρκώς ενυδατωμενος.
 Η σωστή ενυδάτωση θα εξασφαλίσει άφθονα δάκρυα και φυσιολογικά υγρά μάτια. 


3ον Βγάζουμε τους φακούς επαφής μας όταν κολυμπάμε ή όταν κάνουμε πολύωρη ηλιοθεραπεία

Οι φακοί επαφής παίρνουν την υγρασία τους από τα μάτια μας. Όταν πάσχουμε από ξηροφθαλμία, οι φακοί επαφής μπορεί να λειτουργήσουν ως υλικό αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων. 


4ον Φοράμε μάσκα όταν κάνουμε βουτιές στην θάλασσα

Θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε βουτιές με ανοιχτά τα μάτια. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει έντονο ερεθισμό και να επιδεινώσει τη ξηροφθαλμία. 
Αυτό συμβαίνει επειδή οι θάλασσες μας είναι πλέον επιβαρυμένες με ρύπους, λιπάσματα, εντομοκτόνα και βαρέα μέταλλα.

Αν κολυμπησουμε σε πισίνα αφαιρούμε πάντα τους φακούς επαφής (κίνδυνος ακανθαμοιβαδας) καθώς επίσης χρησιμοποιούμε γυαλιά πισίνας διότι το χλώριο θα ερεθίσει τα μάτια μας. 


5ον Με προσοχή η χρήση αντιηλιακων γύρω από τη περιοχή των ματιών μας

 Είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση μετά τη χρήση αντιηλιακων να αισθανόμαστε ερεθισμό στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα αντιηλιακα προϊόντα για τη περιοχή των ματιών. Έτσι λοιπόν  με την έντονη εφίδρωση είναι πολύ πιθανό να εισέλθουν με τις σταγόνες του ιδρώτα μας προϊόντα των αντιηλιακων στα μάτια μας. 
Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει αφόρητη ιδιαίτερα στους πάσχοντες από ξηροφθαλμία.


6ον Προσοχή στη χρήση κινητού

Είναι πολύ συνηθισμένο  σε όσους κάνουν χρήση κινητού στη παραλία , για διάβασμα, ανταλλαγή μηνυμάτων ή παιχνιδιών, ιδιαίτερα τις ώρες που είναι έντονη η ακτινοβολία του ηλίου, να καταπονουν  στο πολλαπλάσιο τα μάτια τους, μιας και κατά τις ενασχολήσεις αυτές, βγάζουμε συνήθως τα γυαλιά ηλίου. Στους πάσχοντες από ξηροφθαλμία, επιδεινώνεται η κατάσταση αφού η επιβάρυνση του κινητού δρα συνεργικά με την επίδραση της ζέστης και της υπεριώδους ακτινοβολίας .

7ον Ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας

Είναι απαραίτητο να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας γιατί έτσι αφ' ενός επαλειφουμε το κερατοειδή χιτώνα με δάκρυα και αφετέρου με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων συμπιέζονται οι ειδικοί αδένες που λιπαίνουν  το μάτι (Μεϊβομιανοί Αδένες) και έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία τους.

Το καλοκαίρι είναι για όλο το κόσμο περίοδος χαράς και ξεκούρασης. Με τις παραπάνω συμβουλές θα έχουμε ένα βασικό αισθητήριο όργανο, τα μάτια μας δηλαδη, σε υγιή λειτουργία για να τις απολαύσουμε στο έπακρο.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser και του Προτύπου Κέντρου Θεραπείας Demodex, Βλεφαρίτιδας, Ξηροφθαλμίας, Χαλαζίων και Δυσλειτουργίας Μεϊβομιανών Αδένων
Αθήνα:
Καυταντζόγλου 8, Πατήσια, 

Κηφισιά:
Κυνηγών 16, Νέα Κηφισιά

τηλέφωνο 2102011933, 6946738344