Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ, ΔΑΚΡΥΣΜΑ- ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ Η ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ, ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ;


Μεγάλος αριθμός ασθενών μας προσέρχεται στο ιατρείο μας παραπονούμενος ότι τα μάτια τους είναι διαρκώς βουρκωμένα ή ακόμα και ότι είναι αναγκασμένοι να σκουπίζουν διαρκώς τα μάτια τους για να μην τρέχουν. 
Πολλοί έχουν  μαζί τους, συνέχεια, ένα πακετάκι χαρτομάντηλα στην τσέπη ή στην τσάντα τους. 
Η συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι κολλύρια με αντιβιοτικά και κορτιζόνη καθώς και υποκατάστατα των δακρύων, τα λεγόμενα τεχνητά δάκρυα.
Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει μια μικρή βελτίωση αλλά τις περισσότερες φορές αυτό είναι προσωρινό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ξηροφθαλμία (Dry Eye Syndrome), που προκαλούσε αντιδραστικό δάκρυσμα.


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αιτία της κατάστασης είναι η Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων.

Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω από τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.

Ονομάζονται έτσι από τον Γερμανό γιατρό που ανακάλυψε την ύπαρξη τους, το 1666, τον Heinrich Meibom (γκραβούρα δίπλα).
 

Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 40-50 στο επάνω και 25-30 στο κάτω βλέφαρο.


Εκκρίνουν ένα λεπτόρρευστο, διαυγές, ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών.
Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυϊκής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.


 
Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων προκαλεί εκτός από την ξηροφθαλμία (που είναι ένα πολύ συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα), βλεφαρίτιδα αλλά και χαλάζια.
Το ελαιώδες αυτό έκκριμα , το οποίο καλείται meibum, είναι απαραίτητο και για το "σφράγισμα" των βλεφάρων μας όταν κοιμόμαστε, ώστε να μην ξεραίνονται τα μάτια μας.


Η ξηρότητα των ματιών μας, εκτός των άλλων, προδιαθέτει για επιπεφυκίτιδες (φλεγμονές των ματιών) καθόσον στο ξηρό μάτι αναπτύσσονται εύκολα μικρόβια. Η καλή λειτουργία των αδένων αυτών εξασφαλίζει την καθαρή όραση. Γιαυτό όταν πάσχουμε από Δυσλειτουργία Μεϊβομιανών Αδένων πολλές φορές η όραση μας είναι θαμπή.
Στον άνθρωπο περισσότερες από 50 διαφορετικές πρωτεΐνες υπάρχουν στο έκκριμα αυτών των αδένων. Αυτό αποδεικνύει και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι αδένες στην καλή υγεία των ματιών μας.
Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ασθενείς που πάσχουν από Δεμοδίκωση (προσβολή από Demodex).

Εφαρμόζουμε, στους πάσχοντες ασθενείς μας, το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων που περιλαμβάνει, εκτός από την καλή τοπική υγιεινή, θερμά επιθέματα, μασάζ των αδένων, καθαρισμό των στομίων των εκφορητικών τους πόρων, φωτοθεραπεία και παροχέτευση του πηχτού σμήγματος που έφρασσε τους αδένες.
Όλα αυτά πραγματοποιούνται με την βοήθεια ειδικών ιατρικών συσκευών που διαθέτει το Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser.
Με την πρόοδο της θεραπείας η κατάσταση της υγείας των ματιών βελτιώνεται  θεαματικά.
Το δάκρυσμα σταματά καθώς και οι συνεπακόλουθες ενοχλήσεις.
Για την διατήρηση της καλής κατάστασης των ματιών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές μας οδηγίες για την συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι του καθώς και το follow up  συνεδριών σε τακτά διαστήματα στο κέντρο μας για την  αποφυγή των υποτροπών.