Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει εύκολη τη ζωή μας σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.
Η συχνή και παρατεταμένη χρήση κινητών, όχι μόνο για να τηλεφωνήσουμε, αλλά σαν μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής χεριού, έχει γίνει σχεδόν απαραίτητο αξεσουάρ στα περισσότερα άτομα, ακόμα και μικρής ηλικίας.
Η χρήση αυτή, όμως δεν έχει μόνο θετικά αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία που σχετίζονται με την υγιεινή των ματιών μας.
Εκτός από την κοπιωπία (κούραση των ματιών) που προκαλείται έχουμε και μια άλλη σημαντική επίπτωση.
Τα άτομα που είναι προσηλωμένα πολλή ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές , όπως το κινητό μας τηλέφωνο,  ξεχνούν , λόγω της απορρόφησης στην ασχολία τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.
Αυτό προάγει την ξηροφθαλμία καθώς αφενός δεν επαλείφεται τακτικά ο κερατοειδής με το ευεργετικό δάκρυ και αφετέρου μειώνεται η παραγωγή του πολύτιμου, για την λίπανση των οφθαλμών, σμήγματος που παράγονται από τους Μεϊβομιανούς αδένες.
Το σμήγμα αυτό που παράγεται από τους παραπάνω αδένες εκθλίβεται και έτσι λιπαίνει τα μάτια μας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την πίεση που ασκούν αυτά στους εκφορητικούς πόρους των αδένων.
Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση των κινητών και των άλλων ηλεκτρονικών αυτών συσκευών στην ξηροφθαλμία και η συμμετοχή τους στην επιδείνωση του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων.

Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν γύρω τους ένα μικρής έκτασης  πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που όμως είναι ικανό να επιτείνει την ξηροφθαλμία. Επίσης όταν αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε κλιματιζόμενους χώρους, η ξηροφθαλμία επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Άτομα, επομένως, που κάνουν έντονη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας (λαπτοπ, smartphones, tablets, Η/Υ κλπ) πρέπει να μην ξεχνούν να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους, να κάνουν διαλείμματα στη χρήση και αν χρειαστεί να ενσταλλάζουν τεχνητά δάκρυα.Επίσης να μην ξεχνούν να πίνουν άφθονα υγρά, προκειμένου να είναι καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός μας.
Όταν τα συμπτώματα συνεχίζονται πρέπει να συμβουλεύονται τον Οφθαλμίατρο. 
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους γονείς για την χρήση του κινητού τηλεφώνου σε πολύ μικρά παιδιά όπου οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση μπορεί να αποβούν ακόμη σοβαρότερες.

Διαβάστε επίσης:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑΣ, ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ, Demodex - ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ