Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΟΞΕΙΑ ΜΟΛΥΣΜAΤΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΑΠΟ DEMODEX- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΗ

Ο Άλκης είναι ένας σκληρά εργαζόμενος νεαρός.
Προσήλθε στο Οφθαλμολογικό  Κέντρο BioLaser, εμφανίζοντας μια πολύ έντονη Οξεία Μολυσματική Επιπεφυκίτιδα, ιδίως κατά τον Δεξιό Οφθαλμό. Τα μάτια του ήταν πρησμένα, γεμάτα εκκρίσεις, κόκκινα, έβλεπε θαμπά και ένοιωθε έντονους πόνους.
Το πρωί, όταν ξύπναγε, υπήρχαν τόσες πολλές εκκρίσεις που τα βλέφαρα του ήταν κολλημένα μεταξύ τους.
Όπως μας είπε, επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία δύο νοσοκομείων σε διάστημα 10 ημερών μιας και δεν έβλεπε βελτίωση παρόλη την αγωγή την οποία ακολούθησε.
Με την κατάσταση του να επιδεινώνεται αναγκάστηκε να ζητήσει και μια τρίτη γνώμη από εμάς.
Στην εξέταση που ακολούθησε διαπιστώθηκε η ύπαρξη του παρασίτου Demodex στις βλεφαρίδες του.
Αυτή ήταν και η αιτία του πρβλήματος.
Έγινε επιμελής καθαρισμός των ματιών από τις εκκρίσεις και ακολούθως ξεκινήσαμε την θεραπεία τόσο για τα συμπτώματα, όσο και για την εξολόθρευση των παρασίτων.
Σε διάστημα πολύ λίγων ημερών η κατάσταση είχε βελτιωθεί θεαματικά και ο Άλκης μπόρεσε να επιστρέψει υγιής στην εργασία του και στις καθημερινές ενασχολήσεις.


Στον άνθρωπο ζουν και αναπαράγονται δύο είδη τέτοιων παρασίτων, το Demodex folliculorum και το Demodex brevis.

Παρασιτούν στους θυλάκους των τριχών και τους  σμηγματογόνους αδένες του προσώπου καθώς και στις βλεφαρίδες και τα φρύδια.

Μπορούν να προκαλέσουν έντονη βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Χρήζουν θεραπείας και δεν εκριζώνονται εύκολα.

Πολλοί ασθενείς που παραπονιούνται για βλεφαρίτιδα ακόμα και για επιπεφυκίτιδα, δεν βρίσκουν ανακούφιση με την συνήθη αγωγή με κολλύρια και αλοιφές.

Μιας και το αίτιο, πολλές φορές, είναι το παράσιτο Demodex, χρειάζεται ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του αφού   δεν πρόκειται για μικρόβιο ή ιό.

Βλεφαρίδες με κυλινδρική  πιτυρίδα είναι παθογνωμονικό στοιχείο για οφθαλμική  προσβολή από demodex .

Το παράσιτο Demodex έχει συσχετιστεί επίσης με διαλείπουσα τριχίαση, δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα (που μπορεί να προκαλέσει χαλάζιο) , φλεγμονή του επιπεφυκότα  ,   αγγείωση του κερατοειδούς, διήθηση, επιφανειακές θολερότητες του κερατοειδούς, κνησμό των οφθαλμών, αίσθηση ξένου σώματος, πτώση των βλεφαρίδων κλπ


Στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DEMODEX, του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser, εφαρμόζονται αποτελεσματικές θεραπείες αντιμετώπισης του παράσιτου Demodex.

Για πληροφορίες και ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα   6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται   στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού

e-mail: vaspap2010@gmail.com