Από νωρίς είχαμε επισημάνει στους γονείς των νεαρών παιδιών που έρχονταν για εξέταση των ματιών τους στο Οφθαλμολογικό Κέντρο BioLaser,τις βλαπτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία των ματιών.
Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία των παιδιών και αδιαμόρφωτη η οπτική λειτουργία τόσο πιο σοβαρές και οι δυσμενείς επιπτώσεις.
Δυστυχώς πολλοί γονείς καμαρώνουν για την επιδεξιότητα ακόμη και των μικρών παιδιών τους στη χρήση όλων των δυνατοτήτων (ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ) των smartphones.
Για πολλούς γονείς μάλιστα, αποτελεί και έναν βολικό τρόπο να ησυχάζουν , μιας και τα τελευταίου τύπου κινητά τηλέφωνα είναι πολύ ελκυστικά και τα μικρά παιδιά τους ασχολούνται με τις ώρες.
'Ομως, μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό BMC Opthalmology συσχέτισε την χρήση των smartphones κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και της Ξηροφθαλμίας.
Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι έχουν πιο πολλά συμπτώματα ξηροφθαλμίας από αυτά που δαπανούν λιγότερες ώρες μπροστά από ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο μηχανισμός που συμβαίνει αυτό, αναλύεται παρακάτω:
Όταν ένα παιδί κοιτάζει την οθόνη του κινητού, τα βλέφαρά ανοίγουν διάπλατα , με αποτέλεσμα το μάτι να εκτίθεται περισσότερο στην ξηρότητα.
Εκτός από την κοπιωπία (κούραση των ματιών) που προκαλείται έχουμε και μια άλλη σημαντική επίπτωση.
Τα άτομα που είναι προσηλωμένα πολλή ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές , όπως το κινητό μας τηλέφωνο, ξεχνούν , λόγω της απορρόφησης στην ασχολία τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.
Αυτό προάγει την ξηροφθαλμία καθώς αφενός δεν επαλείφεται τακτικά ο κερατοειδής με το ευεργετικό δάκρυ και αφετέρου μειώνεται η παραγωγή του πολύτιμου, για την λίπανση των οφθαλμών, σμήγματος που παράγονται από τους Μεϊβομιανούς αδένες.
Το σμήγμα αυτό που παράγεται από τους παραπάνω αδένες εκθλίβεται και έτσι λιπαίνει τα μάτια μας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την πίεση που ασκούν αυτά στους εκφορητικούς πόρους των αδένων.
Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση των κινητών και των άλλων ηλεκτρονικών αυτών συσκευών στην ξηροφθαλμία και η συμμετοχή τους στην επιδείνωση του Συνδρόμου Δυσλειτουργίας των Μεϊβομιανών Αδένων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν τα παιδιά απείχαν από τη χρήση του κινητού για 30 μέρες συνεχόμενες, τα συμπτώματά της ξηροφθαλμίας βελτιώθηκαν.
Η μελέτη εξέτασε 916 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και βρήκε ότι το 6,6% εμφάνιζαν ξηροφθαλμία.
Το 97% των παιδιών εξ αυτών χρησιμοποιούσαν τα smartphone κινητά τηλέφωνα για τουλάχιστον 3,2 ώρες ανά ημέρα.
Το 55% των παιδιών χωρίς κανένα παθολογικό σύμπτωμα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους μόλις για λιγότερο από 37 λεπτά την ημέρα.
Μελέτες από πολλούς ερευνητές έχουν δείξει ότη η οπτική κόπωση, μετά από 1-2 ώρες συνεχούς χρήσης μιας ψηφιακής οθόνης, είναι μία κατάσταση σε διαρκή άνοδο, για όλους τους χρήστες είτε παιδιά, είτε ενήλικες.
Είναι σημαντικό η ενασχόληση των παιδιών με το κινητό τηλέφωνο να διατηρείται σε όρια που το παιδί να μην υπερβαίνει τις δύο συνεχόμενες ώρες ημερησίως .
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε δύο σχετικά με το θέμα κείμενα μας: